Linkuri accesibilitate

Putin ordonă încetarea focului în Ucraina în timpul Crăciunului ortodox


Președintele Rusiei Vladimir Putin și Patriarhul Kiril al Moscovei și al întregii Rusii.

Președintele Vladimir Putin a ordonat forțelor armate ruse încetarea focului de-a lungul liniei de contact cu trupele ucrainene în perioada 6-7 ianuarie, pentru a celebra Crăciunului ortodox.

Potrivit ordinului său, publicat pe site-ul web al Kremlinului pe 5 ianuarie, încetarea focului va dura 36 de ore.

„Luând în considerare apelul Sanctității Sale Patriarhul Kirill, îl însărcinez pe ministrul apărării al Federației Ruse să introducă de la ora 12:00 a zilei de 6 ianuarie 2023 până la ora 24:00 a zilei de 7 ianuarie 2023, o încetare a focului de-a lungul întregii linii de contact dintre părțile din Ucraina. Bazându-ne pe faptul că un număr mare de cetățeni care profesează ortodoxia trăiesc în zonele de luptă, solicităm părții ucrainene să declare încetarea focului și să le ofere posibilitatea de a participa la slujbe în ajunul Crăciunului, precum și în ziua Nașterii lui Hristos”, se arată în comunicatul dat de oficialii ruși de la Kremlin.

Anunțul vine la scurt timp după ce Patriarhul Kirill al Rusiei a cerut încetarea temporară a focului în Ucraina. Kirill este un susținător al invaziei din Ucraina, declanșată în luna februarie a anului trecut.

Ucraina respinge cererea lui Putin de încetare a focului

Mihail Podoliak, un consilier al șefului Administrației Prezidențiale a Ucrainei, a declarat că Rusia trebuie să părăsească „teritoriile ocupate” din Ucraina înainte de orice „armistițiu temporar”, scrie CNN.

„În primul rând. Ucraina nu atacă teritoriul străin și nu ucide civili. Așa cum face Federația Rusă. Ucraina elimină doar membrii armatei de ocupație de pe teritoriul său”, a declarat Podolyak.

„În al doilea rând, Federația Rusă trebuie să părăsească teritoriile ocupate - doar atunci va putea primi un „armistițiu temporar”. Păstrați ipocrizia pentru dumneavoastră”, a declarat Podoliak pe Twitter.

Înainte de anunțul președintelui Rusiei, Vladimir Putin, privind încetarea temporară a focului în Ucraina, Podoliak a răspuns la apelul Patriarhului Kirill al Moscovei pentru un „armistițiu de Crăciun”, spunând că declarația este o „capcană cinică și un element de propagandă”.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG