Președintele rus Vladimir Putin a semnat legea care incriminează participarea la activitățile organizațiilor neguvernamentale străine recunoscute ca „indezirabile” în Rusia. Leghea a fost promulgată luni, 28 iunie, la cinci zile după ce camera superioară a parlamentului, Consiliul Federației, a aprobat-o. Camera inferioară a parlamentului, Duma de Stat, a votat în favoarea ei pe 16 iunie.
Conform legii, cetățenii ruși pot fi condamnați până la șase ani de închisoare dacă sunt găsiți vinovați de organizarea operațiunilor organizațiilor internaționale considerate de autorități ca fiind „indezirabile”.
Cetățenilor ruși și entităților situate în orice țară a lumii li se va interzice să participe la activitățile organizațiilor neguvernamentale străine care sunt etichetate astfel în Rusia.
Persoanele care iau parte la activitățile acestor organizații pot fi condamnate la până la patru ani de închisoare, în timp ce pedeapsa pentru strângerea de fonduri pentru astfel de grupuri va fi de până la cinci ani de închisoare.
Noua lege prevede ca persoanele care încetează de bună voie să coopereze cu aceste organizaţii sau care ajută la închiderea operațiunilor lor nu vor fi aduse în fața instanțelor.
Legea permite agenţiei Rosfinmonitoring, care monitorizează operațiunile bancare suspecte de spălare de bani, să urmărească transferurile făcute din unele țări, a căror listă va fi stabilită în acord cu Banca Centrală a Rusiei.
Legea „organizațiilor indezirabile”, adoptată în mai 2015, a făcut parte dintr-o serie de reglementări promovate de Kremlin de limitare a activităţii unor organizaţii non-guvernamentale a căror activitate este critică față de politica regimului de la Moscova, mai ales în domeniul respectării libertăţilor cetățenești. Libertatea presei este de asemenea ţinta unor atacuri susţinute din partea autorităților ruse.
Astăzi, poliția din Moscova a efectuat percheziții în casele mai multor jurnaliști de la site-ul de investigaţii The Project, la câteva ore după ce site-ul a publicat un raport în care ridica întrebări legate de modul în care ministrul de interne Vladimir Kolokolțev și rudele sale și-au câștigat averea.
The Project a anunţat pe canalul său Telegram astăzi că poliția a percheziționat casa redactorului-șef, Roman Badanin, precum și pe cea a colegei sale, Maria Jolobova.
Site-ul a mai spus că poliția l-a reținut pe adjunctul lui Badanin, Mihail Rubin, lângă casa doamnei Jolobova și a percheziţionat și locuinţa părinților săi.
Poliția nu a dat explicații despre motivele acestor descinderi, după publicarea materialelor accesul la site a fost îngreunat, dar relatarea poate fi accesata pe canalului YouTube.
Ministrul rus de interne, vizat în investigaţia jurnaliştilor de la The Project, nu a comentat informaţiile publicate.
Administratorii site-ului au spus anterior ca pagina a fost ținta unui atac cibernetic masiv după ce a publicat o investigaţie despre averile liderului autoritar din Cecenia, Ramzan Kadîrov și ale soțiilor sale.