Linkuri accesibilitate

Putin respinge acuzația că FSB a fost implicat în otrăvirea lui Navalnîi


Conferința de presă a lui Vladimir Putin pe un televizor într-un magazin din Eevpatoria, Crimeea, 17 decembrie 2020
Conferința de presă a lui Vladimir Putin pe un televizor într-un magazin din Eevpatoria, Crimeea, 17 decembrie 2020

Președintele rus Vladimir Putin a respins acuzația că Serviciul Federal de Securitate rusesc (FSB) a fost implicat în otrăvirea liderului de opoziție Aleksei Navalnîi, și a spus despre acesta că lucrează pentru spionajul american, fără însă să prezinte vreo dovadă.

Tot fără să prezinte vreo probă, liderul de la Kremlin a afirmat că ancheta condusă de Bellingcat care a adus dovezi privind implicarea FSB-ului în otrăvirea lui Navalnîi „nu a fost o anchetă, ci doar o reciclare a unor materiale de spionaj americane”.

Putin a făcut aceste declarații în cadrul conferinței sale de presă de sfîrșit de an, un eveniment regizat cu mare fast în 17 decembrie. Întîlnirea anuală a lui Putin cu presa are loc anul acesta pe fundalul pagubelor aduse economiei ruse de pandemia COVID, al noilor suspiciuni privind rolul rusesc în otrăvirea lui Navalnîi, și al masivului atac cibernetic din Statele Unite, care a avut ca ținte afaceri, agenții guvernamentale și ministere, și despre care se bănuiește că a fost pus la cale de hackeri ruși.

Vladimir Putin a mai spus că acuzațiile privind implicarea FSB-ul în otrăvirea lui Navalnîi în august la Tomsk, în Siberia, cu agentul neurotoxic Noviciok (identificat ca atare de mai multe laboratoare occidentale) sînt fabricații de presă. „Au existat tot timpul asemenea povești senzaționaliste despre Rusia în press occidentală”, a declarat liderul de la Kremlin în 17 decembrie.

XS
SM
MD
LG