Linkuri accesibilitate

Vladimir Putin: Rusia ar putea adopta conceptul de atac preventiv al SUA


Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri, conform AP, că Moscova ar putea adopta ceea ce el a descris ca fiind conceptul american de utilizare a loviturilor militare preventive, menționând că are armele necesare pentru a face această treabă, într-o declarație tranșantă pe fondul creșterii tensiunilor dintre Rusia și NATO din cauza Ucrainei.

„Doar ne gândim la această posibilitate. Ei nu s-au sfiit să vorbească deschis despre asta în ultimii ani”, a afirmat Putin, referindu-se la politica SUA, în timpul unui summit în Kârgâzstan al unei alianțe economice dominate de Moscova, formată din foste națiuni sovietice.

De ani de zile, Kremlinul și-a exprimat îngrijorarea cu privire la eforturile SUA de a dezvolta așa-numita capacitate Conventional Prompt Global Strike, care are în vedere lovirea țintelor strategice ale unui adversar cu arme convenționale ghidate cu precizie, oriunde în lume, în decurs de o oră.

„Vorbind despre o lovitură de dezarmare, poate că merită să ne gândim să adoptăm ideile dezvoltate de omologii noștri americani, ideile lor de a-și asigura securitatea", a afirmat Putin cu un zâmbet sarcastic, menționând că o astfel de lovitură preventivă urmărește să anihileze instalațiile de comandă.

El a susținut că Rusia a pus deja în funcțiune arme hipersonice capabile să efectueze un astfel de atac, în timp ce SUA nu le-au desfășurat încă. De asemenea, el a afirmat că Rusia dispune acum de rachete de croazieră care le depășesc pe cele echivalente americane.

„Dacă potențialul adversar crede că poate folosi teoria atacului preventiv, iar noi nu, ne face să ne gândim la amenințările pe care le reprezintă astfel de idei în postura defensivă a altor țări”, a spus el.

De la trimiterea trupelor rusești în Ucraina în februarie, Putin a declarat în repetate rânduri că Moscova este pregătită să folosească „toate mijloacele disponibile” pentru a-și proteja teritoriul și a respins criticile Occidentului.

„Înțeleg că, de când au apărut armele nucleare, armele de distrugere în masă, toți oamenii - întreaga omenire - au fost îngrijorați de ceea ce se va întâmpla cu planeta și cu noi toți", a spus el.

În declarația făcută de Putin părea să se refere la arme convenționale ghidate cu precizie atunci când a vorbit despre o posibilă imitare a strategiei americane, el a menționat în mod specific că SUA nu a exclus utilizarea armelor nucleare.

La începutul lunii octombrie, oficialii americani afirmau că nu au informații care să sugereze că Rusia se pregătește să folosească o armă nucleară tactică pe câmpul de luptă din Ucraina sau în apropierea acestuia.

Laura Cooper, adjunct al secretarului adjunct al apărării, susținea că a văzut doar „informații din surse deschise” care sugerează că Rusia ar putea transporta arme nucleare tactice pe calea ferată. Ea a adăugat că armata americană nu a văzut nimic care să îi schimbe nivelul de alertă nucleară.

Purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Karine Jean-Pierre, întrebată pe 4 octombrie despre aceste informații, a declarat că SUA nu consideră că are vreun motiv pentru a-și ajusta propria poziție nucleară strategică, „și nici nu avem vreun indiciu că Rusia s-ar pregăti să folosească în mod iminent arme nucleare”.

Vladimir Putin și apropiații lui au amenințat uneori direct, alteori aluziv cu posibilitatea unor atacuri nucleare, iar oficialii occidentali au avertizat că în cazul unui asemenea atac trebuie să se aștepte la cele mai drastice consecințe.

Lucrurile o pot lua razna

Afirmațiile făcute de Vladimir Putin, mai ales cele din urtima vreme, la dau gânduri tot mai negre liderilor NATO.

Intervievat de postul național de radio NRK, Jens Stoltenberg, secretarul general NATO spunea „Dacă lucrurile o iau razna, o pot lua razna oribil. E un război teribil în Ucraina. E și un război care poate deveni unul total care se răspândește într-unul major dintre NATO și Rusia. Încercăm zilnic să evităm asta.”

Stoltenberg, care a fostul premierul Norvegiei, a spus în același interviu că „nu e nici o îndoială privind posibilitatea unui război total”, adăugând că e important să se evite un conflict „care să implice mai multe țări europene și să devină un război total în Europa”.

Îngrijorare la Washington

La Washington, consilierii președintelui Joe Biden au considerat comentariile lui Putin ca fiind un alt avertisment voalat că ar putea desfășura o armă nucleară tactică, potrivit unui oficial american care nu a fost autorizat să comenteze și a vorbit sub rezerva anonimatului.

Vorbind vineri la Comandamentul Strategic al SUA, care are responsabilitatea pentru armele nucleare ale națiunii, secretarul Apărării, Lloyd Austin, a declarat că amenințările repetate ale lui Putin sunt „iresponsabile.”

„În timp ce Kremlinul își continuă războiul său sângeros și neprovocat împotriva Ucrainei, întreaga lume îl vede pe Putin agitând profund iresponsabil sabia nucleară deasupra capului", a spus el, făcând referire la amenințările nucleare anterioare ale lui Putin. „Deci, nu vă îndoiți nicio clipă: puterile nucleare au o responsabilitate profundă de a evita comportamentul provocator și de a reduce riscul de proliferare și de a preveni escaladarea și războiul nuclear".

XS
SM
MD
LG