Linkuri accesibilitate

Putin susține că militarii au salvat Rusia de război civil în timpul rebeliunii mercenarilor Wagner


Președintele rus, Vladimir Putin, le-a vorbit militarilor la Kremlin, Moscova, 27 iunie
Președintele rus, Vladimir Putin, le-a vorbit militarilor la Kremlin, Moscova, 27 iunie

Președintele rus Vladimir Putin a declarat pe 27 iunie că militarii implicați în anihilarea scurtei revolte a grupului de mercenari privați Wagner au salvat țara de la un război civil.

„Ați apărat ordinea constituțională, viețile, securitatea și libertatea cetățenilor noștri, ați salvat patria noastră de zguduiri, ați oprit de fapt un război civil", le-a spus Putin militarilor adunați în Piața Sobornaia de la Kremlin pe 27 iunie.

„Într-o situație dificilă, ați acționat prompt, în mod coordonat, v-ați dovedit prin fapte loialitatea față de poporul Rusiei și față de jurământul militar, dând dovadă de responsabilitate pentru soarta Patriei și viitorul său”, a adăugat liderul de la Kremlin, fără să precizeze rolul acestora în dezamorsarea crizei.

Putin și cei prezenți au ținut un minut de reculegere în memoria piloților ruși care au fost uciși în timpul insurgenței – numele acestora, la fel, nu au fost menționate, și nici numărul victimelor.

Pe 24 iunie, trupele Wagner au preluat controlul orașului Rostov pe Don, situat în sud-vestul țării, și au parcurs aproximativ 780 de kilometri spre Moscova, înainte de a-și întrerupe brusc marșul la aproximativ 200 de kilometri de capitala rusă, șeful Wagner, Evgheni Prigojin, spunând că a vrut astfel „să prevină vărsarea de sânge rusesc”.

Avioanele Wagner au doborât mai multe avioane militare în timpul marșului lor spre Moscova, ucigând cel puțin 10 piloți.

Putin a deschis discursul ținul pe 27 iunie în fața personalului militar cerând păstrarea unui minut de reculegere în onoarea piloților și a spus că aceștia „și-au îndeplinit îndatoririle cu onoare”.

Putin a mai spus că unitățile militare ruse și ofițerii de aplicare a legii au asigurat toate obiectivele strategice și siguranța regiunilor din apropierea Ucrainei.

Șeful Gărzii Naționale Ruse, Viktor Zolotov, le-a spus jurnaliștilor, la scurt timp după întâlnirea lui Putin cu personalul militar, că „revolta lui Wagner a fost pregătită și inspirată de serviciile speciale din Occident, pentru că știau despre ea și au vorbit despre ea cu câteva săptămâni înainte de a se întâmpla”. El nu a oferit niciun detaliu pentru a-și susține afirmația.

Prigojin afirmase că scopul marșului trupelor Wagner spre Moscova nu era de a răsturna guvernul rus, ci de a evidenția incompetența conducerii militare a Rusiei în războiul împotriva Ucrainei.

La 26 iunie, în prima sa declarație publică de la abandonarea marșului, Prigojin a declarat că acțiunea sa a fost o „lecție de școală” despre modul în care armata rusă ar fi trebuit să își desfășoare invazia în Ucraina în februarie 2022, subliniind ceea ce el a spus că au fost multiplele lacune în securitatea militară care au permis grupului său să preia cu ușurință controlul orașelor pe măsură ce înainta spre Moscova.

Prigojin nu a dezvăluit unde se află în prezent și nici nu a menționat detalii despre un acord despre care se spune că a fost negociat de conducătorul belarus Aleksandr Lukașenko, care i-ar fi acordat azil în Belarus.

Lukașenko a declarat pe 27 iunie la Minsk că revolta a arătat că „situația din Rusia a scăpat de sub control”, adăugând că „nu există eroi” în această situație.

Lukașenko nu a spus dacă Prigojin se află, în prezent, în Belarus, dar a subliniat, în retorica sa obișnuită anti-occidentală, că Statele Unite și Uniunea Europeană ar fi folosit „haosul” care ar fi putut urma dacă „revolta” nu ar fi fost oprită.

XS
SM
MD
LG