Linkuri accesibilitate

Război în estul Ucrainei: cât mai poate continua Rusia ofensiva, la ritmul actual?


Un bărbat în apropierea unei baricade construite din două mașini răsturnate ale poliției ucrainene în orașul Lisiceansk, un punct strategic al bătăliei pentru Donbas
Un bărbat în apropierea unei baricade construite din două mașini răsturnate ale poliției ucrainene în orașul Lisiceansk, un punct strategic al bătăliei pentru Donbas

Forțele ucrainene mai rezistă la Lisiceansk, ultimul lor bastion în regiunea estică Luhansk, dar ofensiva Rusiei continuă. Potrivit Kievului, armata rusă controlează acum cam 20% din teritoriul Ucrainei.

Război în estul Ucrainei: cât mai poate continua Rusia ofensiva, la ritmul actual?
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:30 0:00

În Donbas, regiunea din est care cuprinde Donețk și Luhansk, se estimează că armata rusă dispune de zece ori mai multă artilerie decât apărarea ucraineană. Iar numărul ucrainenilor uciși de la începutul invaziei ruse, în februarie, s-ar putea ridica la zeci de mii.

Rusia și-a concentrat toate eforturile militare în estul Ucrainei, unde a și făcut progrese mici, dar constante. Serviciile de informații occidentale se așteaptă însă ca resursele Moscovei să se epuizeze în viitorul apropiat, ceea ce o va obliga să oprească în cele din urmă această ofensivă costisitoare.

„Armata rusă, dar și cea ucraineană au ajuns în punctul în care nu prea mai dispun de rezerve”, este de părere Mick Ryan, general australian în rezervă, astăzi analist la Centrului de Studii Strategice și Internaționale de la Washington.

„La nivel individual, dar și la nivel strategic, ambele părți s-au epuizat în Donbas, unde rușii și-au concentrat majoritatea forței lor militare încă din ziua 50 sau 55 a acestui război”, mai spune Ryan în interviul cu corespondentul RFE/RL, Reid Standish.

În opinia expertului australian, rușii au învățat lecția eșecurilor înregistrate la nord de Kiev și la Harkov, la începutul războiului. Și-au concentrat ofensiva în est și, treptat, și-au stabilit o poziție dominantă când vine vorba de artilerie și aviație. Pe de altă parte, trupele ucrainene nu au mai reușit să întrerupă la fel de eficient ca în primele zile ale războiului liniile de aprovizionare ale armatei ruse, mult mai bine organizate spre estul Ucrainei.

Cât ar putea dura războiul

„Suntem într-un moment în care rușii și-au îmbunătăți poziția” pe câmpul de luptă, spune Mick Ryan.

Ucrainenii, pe de altă parte, „dau semne de oboseală” dar sunt și atenți să nu fie atrași într-un război prelungit, de uzură, care este „forma de război preferată de Rusia”, mai spune expertul militar australian.

Până la urmă, continuă Mick Ryan, este o alegere politică și „sunt momente în care este mai important să-ți cruți armata, cedând teritorii”, cum s-a întâmplat la Severodonețk.

Pentru ucraineni, este „un război de supraviețuire”, pe care nu l-au vrut, nu l-au provocat dar pe care sunt hotărâți să-l lupte „atâta timp cât va fi nevoie să se asigure că nu sunt subjugați de Rusia”. „Au ceva rezerve pentru asta, și pot continua dacă primesc ajutor din partea Occidentului”, apreciază Mick Ryan.

Rusia, pe de altă parte, are „cu 100 de milioane de cetățeni mai mult [decât Ucraina], are rezerve de oameni și armament. Fiecare parte are problemele ei, dar pot continua acest război încă ceva timp”, mai spune analistul militar.

Strategii de viitor

Mick Ryan crede că armata rusă va cuceri toată regiunea Luhansk, sau ucrainenii o vor ceda. Întrebarea este dacă după aceea vor mai avea forța de a continua ofensiva și în Donețk sau vor avea nevoie de o pauza, pentru a se regrupa și reînarma.

Se pune și întrebarea ce vor face rușii în sudul Ucrainei ?

După o eventuală victorie în Luhansk, „rușii vor trebui să decidă unde și cum își concentrează artileria, aviația militară, resursele electronice : vor alege să apere zona din jurul [orașului] Herson, în sud sau să le folosesc pentru a continua ofensiva în est sau, într-adevăr, în jurul Harkov-ului? Vor încerca în continuare să-i împingă pe ucraineni de la granițele lor?”, se întreabă Mick Ryan.

„În lunile viitoare”, închei expertul militar australian, „rușii vor avea de luat câteva decizii [strategice] importante”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG