Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | O jurnalistă de la Radio Svoboda ucisă în bombardamentele de la Kiev


 Vira Hirici, producătoarea TV pentru redacția ucraineană Radio Svoboda și postul de televiziune Current Time, ucisă la Kiev în bombardamentele din 28 aprilie 2022.
Vira Hirici, producătoarea TV pentru redacția ucraineană Radio Svoboda și postul de televiziune Current Time, ucisă la Kiev în bombardamentele din 28 aprilie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Cele mai recente informații legate de exploziile din regiunea transnistreană le găsiți într-un live blog separat: Explozii în Transnistria.

Ultimele evoluții:

  • Jurnalista și producătoarea Radio Svoboda Vira Hirici a murit după ce o rachetă rusească a lovit blocul în care locuia din Kiev.
  • Ucraina a calificat drept „act atroce de barbarie" atacul aerian rusesc asupra Kievului în timpul vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, și a premierului bulgar, Kiril Petkov. Primarul Vitali Klitchko a scris pe Telegram că două rachete au lovit în cartierul Șevcenkivski.
  • Ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au răpit persoane din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.
  • Președintele american Joe Biden va solicita Congresului 33 de miliarde de dolari pentru a sprijini Ucraina, o măsură care reprezintă o escaladare dramatică a finanțării americane pentru această țară în războiul său împotriva Rusiei. Biden a declarat că aceste cheltuieli sunt necesare „pentru a sprijini Ucraina în lupta sa pentru libertate”.
  • Procurorul general al Ucrainei, Irina Venediktova, a anunțat numele a 10 soldați ruși suspectați că au torturat civili în localitatea Bucea de lângă Kiev în timpul săptămânilor de ocupație. Venediktova a declarat la 28 aprilie că soldații din brigada 64 de infanterie mecanizată a forțelor armate ruse sunt suspectați de „cruzime față de civili și alte crime de război”.
  • Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat că alianța este pregătită să susțină Ucraina în războiul împotriva Rusiei, chiar dacă conflictul se va întinde pe mai mulți ani. „Trebuie să fim pregătiți pe termen lung...Există absolut posibilitatea ca acest război să se prelungească și să dureze luni și ani de zile”, a declarat
  • Autoritățile franceze spun că au pus sechestru pe o vilă din orașul Biarritz care aparține lui Kirill Shamalov, fostul soț al Katerinei Tihonova, una dintre fiicele președintelui rus Vladimir Putin. Vila este menționată în registrul Ministerului de Finanțe privind proprietățile confiscate în cadrul sancțiunilor occidentale.
  • Purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov a avertizat Occidentul că „tendința de a pompa arme, inclusiv arme grele în Ucraina, amenință securitatea continentului și provoacă instabilitate."

„Atunci când Putin va muri” - despre războiul din Ucraina, pe străzile Moscovei

„Atunci când Putin va muri”
Așteptați
Embed

Nici o sursă media

0:00 0:02:28 0:00

OSCE discută despre existența unor „lagăre de filtrare” înființate de armata rusă în Ucraina

Michael Carpenter, ambasadorul SUA la Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), afirmă că există dovezi credibile că forțele rusești au capturat persoane în zone din sudul și estul Ucrainei și le-au reținut în „lagăre de filtrare”, unde sunt interogate.

Există „informații îngrijorătoare” că persoanele suspectate că au astfel de legături sunt bătute sau torturate înainte de a fi transferate în regiunea Donețk, „unde sunt date dispărute sau sunt executate”, a declarat Carpenter în fața consiliului. „Informațiile pe care le avem indică faptul că Rusia răpește, torturează și/sau asasinează lideri aleși la nivel local, jurnaliști și activiști ai societății civile, precum și lideri religioși”, a afirmat Carpenter.

Volodimir Zelenski: Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a declarat că Federația Rusă încearcă să destabilizeze situația din regiunea transnistreană, adăugând că forțele armate ale Ucrainei sunt pregătite pentru o eventuală concentrare de efective rusești pe teritoriul temporar ocupat al Republicii Moldova.

Răspunzând întrebărilor presei după o întâlnire cu directorul general al AIEA, Rafael Mariano Grossi, la Kiev, şeful statului ucrainean a spus, conform unui comunicat publicat pe pagina de internet a președinției Ucrainei, că împărtăşeşte pe deplin evaluarea situaţiei făcută de preşedinta Republicii Moldova, Maia Sandu, care a spus, după ședința SIS de ieri, că recentele incidente din regiunea transnistreană ar fi rezultatul unor tensiuni între diferite grupări din stânga Nistrului care urmăresc destabilizarea. Volodimir Zelenski a precizat: „Înțelegem clar că acesta este unul dintre pașii Federației Ruse. Serviciile speciale lucrează deja acolo. Nu este vorba doar de știri false. Este clar de ce – să destabilizeze situația din regiune, să amenințe Moldova. Le transmite că, dacă Moldova va sprijini Ucraina, vor fi urmați anumiți pași”.

Din Mariupol în Muntenegru | Povestea unui băiețel și a papagalului său

Zahar Shvets, în vârstă de 10 ani, nu a putut fugi din Mariupol fără papagalul lui mult iubit, Sonic.

Acum, alături de mama lui, Halina, au găsit refugiu în Muntenegru, după ce proprietara unui apartament a anunțat pe rețelele de socializare că propriile amintiri ale războaielor din Balcani din anii 90 au convins-o să le ofere cazare.

Ministerul apărării de la Londra: Rusiei îi lipsesc în continuare elemente-cheie din „structura logistică” în Ucraina

Moscova a înregistrat doar progrese minore de când și-a reorientat ofensiva militară spre estul Ucrainei, se spune în analiza cotidiană a Ministerului britanic al Apărării. Într-o postare pe Twitter, de pe 25 aprilie, se arată că Rusiei îi lipsesc în continuare elemente cheie din „structura logistică”, iar asediul combinatului metalurgic Azovstal de la Mariupol „a dus la epuizare în multe unități rusești, care și-au pierdut din eficiență în lupte”.

Decizia Moscovei de a nu lua cu asalt combinatul siderurgic, ci doar de a-l supune unui asediu prelungit, face ca unitățile rusești de acolo să rămână pe loc, deci să nu poată fi trimise în altă parte, în caz de nevoie. Potrivit aceleiași analize, hotărârea ministerului rus al Apărării de a prelua administrarea compensațiilor acordate familiilor militarilor decedați pe front indică „o posibilă încercare de a ascunde adevărata amploare a pierderilor”.

Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Antony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG