Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rafael Grossi: „Misiunea mea este să previn un accident nuclear”


Rafael Grossi și echipa AIEA înainte de plecarea spre centala de la Zaporijie.
Rafael Grossi și echipa AIEA înainte de plecarea spre centala de la Zaporijie.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Cei 14 membri ai echipei Agenției Internaționale pentru Energie Atomică (AIEA) sunt așteptați joi la centrala nucleară de la Zaporojie, care se află într-un teritoriu ocupat de forțele ruse. „Misiunea mea este să previn un accident nuclear și să conserv cea mai mare centrală atomică din Europa, (…) lucrul începe mâine, (…) încercăm să stabilim o prezență permanentă pentru Agenție”, a declarat jurnaliștilor șeful AIEA Rafael Grossi, după ce a călătorit de la Kiev către Zaporojie.
  • Ucrainenii spun că au oprit înaintarea rușilor în apropiere de Sloviansk și Kramatorsk, și au respins un atac rusesc în orașul minier Avdivka, în ciuda tirurilor de artilerie și a atacurilor cu rachete ale inamicului.
  • O echipă de experți ai ONU (inspectori nucleari) urmează să ajungă pe 31 august la centrala nucleară de la Zaporojie. Misiunea este așteptată pe fundalul îngrijorărilor internaționale privind un potențial accident nuclear.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor, cu excepția dizidenților politici, să călătorească în UE.
  • Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende facilitățile de acordare de vize pentru cetățenii ruși, făcând mai dificilă și mai scumpă intrarea acestora în UE, a anunțat coordonatorul politici externe și de securitate a Uniunii, Josep Borrell.
  • Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se poate întâmpla la centrala nucleară de la Zaporojie și ce misiune au experții ONU, care urmează să ajungă pentru inspecții?

O misiune a agenției ONU pentru securitate nucleară urmează să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși și situată în sudul Ucrainei. Luptele tot mai intense din zona centralei generează temeri legate de o posibilă scurgere masivă de radiații. Mai multe detalii aici.

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

Cum decurge evacuarea a peste 100.000 de ucraineni din regiunea Donețk?

În Ucraina, lupte intense continuă în regiunea estică Donețk, mai mult de jumătate din teritoriul căreia se află sub controlul forțelor rusești. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că în regiune vor avea voie să rămână doar personalul medical, angajații serviciilor comunale și al unor mine de cărbune. Restul locuitorilor – cca 150 de mii – vor trebui să se evacueze în mod obligatoriu. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG