Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Rafael Grossi: Activitatea militară de la Zaporojie nu va schimba planurile AIEA


Unul din automobilele din convoiul AIEA după trecerea de un punct de control la centrala nucleară de la Zaporojie
Unul din automobilele din convoiul AIEA după trecerea de un punct de control la centrala nucleară de la Zaporojie

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ale ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Echipa trimisă de Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) a ajuns la centrala nucleară de la Zaporojie, dar tirurile de artilerie din zonă au forțat închiderea unuia din reactoarele centralei și amânarea inspecției pe care urmau să o facă acolo oamenii conduși de șeful AIEA Rafael Grossi.
  • În ciuda luptelor intense care continuă în regiunea Donețk din estul Ucrainei, mulți locuitori din zonă refuză să plece, riscându-și viața în fiecare zi. Corespondenții postului nostru de televiziune Current Time au vizitat o familie cu mulți copii într-o suburbie a orașului Bahmut, pe care forțele rusești încearcă să-l cucerească, fără succes, de mai multe săptămâni.
  • O misiune a agenției nucleare a Națiunilor Unite a pornit din orașul ucrainean Zaporojie spre centrala nucleară din orașul Enerhodar. Convoiul care-i transporta pe inspectorii AIEA este nevoit să aștepte la un punct de control ucrainean la aproximativ 20 de kilometri de linia frontului, a declarat la 1 septembrie operatorul energetic de stat al Ucrainei, Enerhoatom.
  • Concernul rus Gazprom a întrerupt livrările de gaze pe conducta Nord Stream 1, cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, spunând că această operațiune este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.
  • Rusia a început exerciții militare de amploare în estul țării, la care participă forțe din China - o dovadă a legăturilor tot mai strânse în domeniul apărării dintre Moscova și Beijing, pe fondul tensiunilor cu Occidentul din cauza războiului din Ucraina.
  • Miniștrii de externe din Uniunea Europeană au decis miercuri să suspende facilitățile de acordare de vize pentru cetățenii ruși, făcând mai dificilă și mai scumpă intrarea acestora în UE, a anunțat coordonatorul politici externe și de securitate a Uniunii, Josep Borrell.
  • Ucrainenii spun că au oprit înaintarea rușilor în apropiere de Sloviansk și Kramatorsk, și au respins un atac rusesc în orașul minier Avdivka, în ciuda tirurilor de artilerie și a atacurilor cu rachete ale inamicului.
  • Ministrul ucrainean de externe, Dmitro Kuleba, a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor, cu excepția dizidenților politici, să călătorească în UE.
  • Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell.

Povestea unei familii ucrainene care refuză să se evacueze de pe linia frontului

Bogdan și Olga locuiesc în satul Pereizne, aflat la numai câțiva kilometri de linia frontului, în apropiere de orașul Bahmut, regiunea Donețk. Este un teritoriu controlat de armata ucraineană. Până să înceapă războiul, satul Pereizne avea 500 de locuitori. Este bombardat constant acum de forțele rusești. Dar Bogdan și soția sa însărcinată, Olga, precum și cei patru copii ai lor spun că nu au de gând să plece din locul de baștină.

Rusia oprește fluxul de gaz prin conducta Nord Stream 1

Gazprom a închis conducta Nord Stream 1 către Uniunea Europeană pentru trei zile, între 31 august și 3 septembrie.

Concernul rus a anunțat că întreruperea fluxurilor pe cea mai mare conductă care transportă gaz rusesc către Germania, prin Marea Baltică, este necesară din cauza unor defecțiuni tehnice.

Întreruperea a alimentat temerile că Rusia reduce aprovizionarea pentru a pune presiune asupra națiunilor occidentale și pentru a rupe unitatea acestora în sancționarea Rusiei pentru războiul său împotriva Ucrainei, acuzație pe care Moscova o neagă. Mai multe, AICI.

De ce insistă Ucraina să li se interzică rușilor accesul în UE

Ministrul ucrainean de externe Dmitro Kuleba a cerut Uniunii Europene să interzică tuturor rușilor să călătorească în UE cu excepția opozanților politici, spunând că invazia neprovocată a Moscovei în Ucraina se bucură de un sprijin larg în Rusia. Mai multe detalii aici.

Germania și Franța resping propunerea UE de a elimina vizele pentru cetățenii ruși. Cum argumentează?

Franța și Germania au emis un document de poziție comună chiar înaintea reuniunii, afirmând că problema limitării vizelor pentru ruși ar fi contraproductivă, în timp ce UE încearcă să lupte pentru „inimile și mințile” acelor ruși care nu susțin agresiunea neprovocată a Moscovei împotriva Ucrainei. Mai multe detalii aici.

Josep Borrell: UE nu trebuie să „închidă ușa” tuturor rușilor
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:01:13 0:00

Ce se poate întâmpla la centrala nucleară de la Zaporojie și ce misiune au experții ONU, care urmează să ajungă pentru inspecții?

O misiune a agenției ONU pentru securitate nucleară urmează să viziteze centrala nucleară Zaporojie, ocupată de ruși și situată în sudul Ucrainei. Luptele tot mai intense din zona centralei generează temeri legate de o posibilă scurgere masivă de radiații. Mai multe detalii aici.

Ce se știe despre misiunea de asistență militară pentru Ucraina, planificată de Uniunea Europeană?

Miniștrii apărării din UE au căzut de acord la Praga să lucreze la stabilirea unei misiuni UE de asistență militară pentru Ucraina, pentru a ajuta această țară să se apere în fața actualei invazii a Rusiei, a anunțat coordonatorul politicii externe și de securitate ale Uniunii Europene Josep Borrell. Mai multe detalii aici.

Cum decurge evacuarea a peste 100.000 de ucraineni din regiunea Donețk?

În Ucraina, lupte intense continuă în regiunea estică Donețk, mai mult de jumătate din teritoriul căreia se află sub controlul forțelor rusești. Guvernatorul Pavlo Kirilenko a declarat că în regiune vor avea voie să rămână doar personalul medical, angajații serviciilor comunale și al unor mine de cărbune. Restul locuitorilor – cca 150 de mii – vor trebui să se evacueze în mod obligatoriu. Mai multe detalii aici.

XS
SM
MD
LG