Linkuri accesibilitate

Război în Ucraina | Va trebui ca Rusia să nu poată repeta ce a făcut în Ucraina (Lloyd Austin)


Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul american al apărării, Lloyd Austin la conferința de presă care a urmat vizitei de duminică seară, de la Kiev. La granița dintre Ucraina și Polonia, luni dimineață, 25 aprilie 2022.
Secretarul de stat american Antony Blinken și ministrul american al apărării, Lloyd Austin la conferința de presă care a urmat vizitei de duminică seară, de la Kiev. La granița dintre Ucraina și Polonia, luni dimineață, 25 aprilie 2022.

Acest briefing al Europei Libere prezintă și analizează ultimele evoluții ale invaziei rusești în Ucraina și ripostei date de ucraineni, suferințele la care sunt supuși civilii și reacția Occidentului.

Ultimele evoluții:

  • Nici un progres important, de când Rusia și-a reorientat ofensiva, concentrându-se pe estul Ucrainei, a informat Ministerul britanic al Apărării în analiza sa cotidiană. Se remarcă și faptul că Rusiei i-ar lipsi, în continuarea, elemente cheie din „structura logistică”.
  • „Vrem să ne asigurăm că Rusia nu va mai putea face ceea ce a făcut deja în cursul invaziei” din Ucraina și nici nu-și va putea reface forța militară la nivelul dinainte de invazie, a declarat ministrul american al apărării Lloyd Austin, după vizita de duminică seară la Kiev, împreună cu secretarul de stat Antony Blinken. Cei doi au discutat cu președintele ucrainean Volodimir Zelensky despre ajutorul militar de care are nevoie Ucraina, dar și despre garanții de securitate.
  • „Rusia este pe punctul de a eșua”, în timp ce „Ucraina câștigă”, a apreciat și secretarul de stat american Antony Blinken, la o conferința de presă organizată luni, cu Lloyd Austin, la granița dintre Ucraina și Polonia.
  • Marți, Austin găzduiește în Germania o reuniune a miniștrilor apărării NATO dedicată Ucrainei, la care este invitat și ministrul ucrainean al apărării.
  • Ministerul rus al Apărării a anunțat că la Mariupol va fi deschis un coridor umanitar pentru evacuarea civililor care s-au adăpostit în combinatul metalurgic Azovstal.
  • Directorul Căilor Ferate Ucrainene a declarat că cinci gări din centrul și vestul țării au fost lovite de rachete rusești.
  • Rusia nu vede vreun risc pentru cetățenii săi din Transnistria și pledează în continuare pentru soluționarea pașnică a problemei transnistrene, declară ministrul adjunct de externe, Andrei Rudenko, după ce, în urmă cu câteva zile, un general rus a spus că planul forțelor ruse din Ucraina este să ajungă în regiunea transnistreană, iar justificarea ar fi că rușii de acolo sunt amenințați.
  • Rusia susține că forțele sale au lovit instalații militare ucrainene și rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro.
  • OSCE este extrem de îngrijorată de detenția mai multor membri ucraineni ai misiunii sale de monitorizare din estul țării. Organismul cu sediul la Viena a declarat într-o scurtă declarație la 23 aprilie că „utilizează toate canalele disponibile pentru a facilita eliberarea lor".
  • Războiul neprovocat al Rusiei împotriva Ucrainei a ucis cel puțin 213 copii, a declarat Parchetul General al Ucrainei la 24 aprilie. Mai mult: 389 de copii au fost răniți în acest război, a precizat acesta.
  • Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, va vizita Ankara înainte de a merge la Moscova pentru a se întâlni cu președintele rus Vladimir Putin și apoi în Ucraina, pentru discuții cu președintele Volodimir Zelenski.

Statele Unite cred că Ucraina poate câștiga războiul dacă „are echipamentul potrivit”

Statele Unite consideră că Ucraina poate câștiga războiul împotriva Rusiei dacă are „echipamentul potrivit”, a declarat pe 25 aprilie șeful Pentagonului, Lloyd Austin, după o călătorie la Kiev efectuată împreună cu secretarul de stat, Antony Blinken.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Anthony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski (centru) în timpul întâlnirii cu șeful Pentagonului, Lloyd Austin (stânga), și secretarul american de stat, Anthony Blinken (dreapta), Kiev, 24 aprilie 2022

Vizita din 24 aprilie a avut loc în momentul în care războiul a intrat în a treia lună, cu mii de morți și milioane de refugiați. Invazia rusească din Ucraina începută pe 24 februarie a fost contracarată de Occident cu un sprijin masiv pentru Kiev, inclusiv livrări de arme.

„Primul pas în obținerea victoriei este să crezi că poți câștiga. Și ei cred că putem câștiga", a spus ministrul american al apărării unui grup de jurnalişti după ce el și Blinken s-au întâlnit cu președintele ucrainean Volodimir Zelenski. Mai multe amănunte AICI.

Rusia a lovit o rafinărie în Ucraina, după ce i-a fost incendiat un depozit petrolier

Rusia spune că forțele sale au lovit instalații militare ucrainene și rafinăria de petrol Kremenciug, la nord-vest de Dnipro. Anunțul din 25 aprilie al ministerului rus al apărării a survenit la scurt timp după ce un incendiu puternic a fost înregistrat la o instalație de stocare a petrolului din orașul rusesc Briansk, în apropiere de granița cu Ucraina.

Agenția de presă Reuters relatează că nu există vreun indiciu imediat că incendiul ar fi legat de războiul din Ucraina, deși oficialii ruși au declarat săptămâna trecută că elicopterele ucrainene au lovit clădiri rezidențiale și au rănit șapte persoane în zonă. Mai multe amănunte, AICI.

Volodimir Zelenski despre speranță și victorie

„Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia „Marea sărbătoare de azi ne dă mare speranță și credința de neclintit că lumina va învinge întunericul, că binele va înfrânge răul, că viața va prevala în fața morții, și prin urmare Ucraina va învinge!”, a spus liderul de la Kiev în discursul pronunțat duminică la vechea catedrală ortodoxă Sfânta Sofia.

Armata rusă a reluat asaltul contra uzinei siderurgice Azovstal de la Mariupol

Rusia și-a reluat asaltul asupra luptătorilor ucraineni care încă rezistă la combinatul sideruric Azovstal din Mariupol, la câteva zile după ce Moscova s-a declarat victorioasă în câteva puncte-cheie din orașul-port strategic din sudul Ucrainei, și a spus că forțele sale nu au nevoie să cucerească Azovstal.

Atacul asupra orașului Mariupol, cea mai mare bătălie a conflictului, durează de câteva săptămâni. Cucerirea orașului e considerată vitală pentru încercarea Rusiei de a conecta regiunea estică Donbas cu Crimeea, peninsula ucraineană de la Marea Neagră anexată abuziv de Rusia în 2014.

Mariupol: un oraș cândva prosper din Ucraina, transformat in cimitir
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:13 0:00

Zelenski: Ucraina are nevoie de 7 miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile de război

Ucraina are nevoie de șapte miliarde de dolari pe lună pentru a compensa pierderile economice cauzate de invazia Rusiei, a declarat președintele Volodimir Zelenski pe 21 aprilie, într-o alocuțiune virtuală adresată consiliilor de conducere ale Fondului Monetar Internațional și Băncii Mondiale. Forțele rusești, spune Zelenski, urmăresc să distrugă „toate obiectele din Ucraina care pot servi drept bază economică pentru viață" inclusiv gări, depozite de alimente, petrol sau rafinării.

Președintele Băncii Mondiale, David Malpass, a declarat că, estimativ, pagubele provocate clădirilor și infrastructurii din Ucraina sunt de 60 de miliarde de dolari. În această estimare nu intră pagubele provocate economiei ucrainene de război, a spus Malpass, care a adăugat că „războiul este încă în curs de desfășurare, așa că aceste costuri sunt în creștere”.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina

Locuitorii orașelor ucrainene eliberate acuză militarii ruși nu numai de jafuri și prădare, ci și de violare a civililor. Procuratura Generală a Ucrainei a început să investigheze primul caz de acest fel, iar activiștii pentru drepturile omului și voluntarii adună dovezi pentru altele.

Violuri comise de militari ruși, dezvăluite în Ucraina
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:07:33 0:00

Moscova și „operațiunile ei militare”

În ultimele aproape opt decenii, fosta Uniune Sovietică (URSS), iar apoi și moștenitoarea sa, Federația Rusă, au fost implicate în multe conflicte militare. De fiecare dată denumirea oficială a agresiunii a fost alta decât cea occidentală, așa cum se poate vedea în tabelul de mai jos.

XS
SM
MD
LG