Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina ar putea provoca o criză alimentară globală


Una dintre consecințele invaziei ruse în Ucraina și sancțiunilor impuse este o anticipată criză alimentară globală.

La orizont foametea, sora mai mică a războiului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:02:26 0:00
Link direct

Faptul că războiul compromite recolta de cereale în Ucraina, o mare exportatoare, va afecta țări din toată lumea, dar mai ales cele din Orientul Mijlociu și Africa, care sunt dependente de exporturile ucrainene.

De-acum prețurile sunt în creștere vertiginoasă ceea ce face dificilă misiunea organizațiilor umanitare. Programul Națiunilor Unite pentru Alimentație anticipează că are nevoie de fonduri suplimentare în valoare de 16 miliarde de dolari pentru a hrăni un număr record de beneficiari – 137 de milioane de oameni. O situație similară este anticipata penurie de îngrășăminte, resimțită în țări cum este de exemplu Brazilia, care importă masiv din Rusia.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski le-a spus membrilor Consiliului de Securitate ONU că Rusia a provocat o criză globală de alimente care poate duce la foamete în Africa, Asia și alte regiuni precum și haos politic, ca o consecință a lipsurilor alimentare.

Casa Albă și agențiile americane specializate încearcă să acopere lipsurile prin ajutoare umanitare în valoare de un miliard de dolari pentru cei afectați de războiul din Ucraina și impactul său planetar. Dar republicani din Congres după ce au aprobat ajutor pentru Ucraina de 4 miliarde de dolari au acum un apetit redus pentru suplimentarea ajutorului alimentar. În plus idea livrării de produse alimentare americane se lovește de unele obstacole – seceta de anul trecut precum și creșterea prețurilor la îngrășăminte și combustibil.

Eforturile întreprinse în Congres de a suplimenta ajutorul alimentar au eșuat până acum, în condițiile în care republicanii au încercat să se folosească de acest prilej pentru a include prevederi legate de sistemul de imigrație din America. Senatorul democrat Chris Coons a deplâns această manevră spunând că „foamete în masă este un pericol real”. Senatorul republican Lindsey Graham a adăugat și el că lipsurile alimentare pe scară largă ar putea duce la migrație în masă și destabilizare politică în Nordul Africii și în Orientul Mijlociu, care pot amenința securitatea americană. Coons intenționează să prezinte un alt proiect de lege vizând vaccinarea anti-COVID și ajutor alimentar la scară globală.

XS
SM
MD
LG