Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina lasă fără publicitate instituțiile media din R.Moldova


Imagine generică (©Shutterstock)

Mai mulți antreprenori moldoveni și companii străine au pus pe pauză sau și-au retras publicitatea pe care o difuzau la TV, inclusiv pe alte platforme media, ca urmare a invaziei rusești în Ucraina.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00

Reprezentanții mai multor posturi de televiziune spun că sistarea publicității, care aducea cel mai mare venit, îi va pune în dificultate, în condițiile în care războiul din vecinătate cere mai multă producție pentru informarea publicului.

Doar în prima săptămână de război în țara vecină postul de televiziune Jurnal TV a pierdut doisprezece clienți, care și-au retras fondurile de publicitate. În zilele următoare și alți antreprenori au renunțat la spațiu publicitar, spune Adrian Buraga, directorul general Jurnal TV. El spune că pentru o televiziune care supraviețuiește din publicitate retragerea masivă a reclamelor devine o mare problemă:

„Ce-am făcut noi în prima săptămână, am stopat în totalitate activitatea departamentului de producție. Bun, acum încetișor încercăm să o reluăm, discutăm cu partenerii care sunt la emisiunile de producție să accepte contractele existente, ca noi să putem duce la capăt sezoanele deja contractate. Toate aceste scădere vin cap în cap cu un alt factor. Din moment ce noi trebuie să reflectăm 24/24 ceea ce se întâmplă în Ucraina, noi am crescut volumul de ore de producție live, pentru asta e nevoie de resurse tehnice și umane în plus.”

Și alte posturi de televiziune, între care TV8, Pro TV, Publika TV se declară alarmate de reducerea substanțială a volumelor de publicitate. Companiile care renunță la contracte spun că tematica războiului este în disonanță cu stilul spoturilor publicitare. Este și explicația invocată de Valentina Lupulciuc, reprezentanta unei companii de microcreditare:

„Pur și simplu sunt prea multe știri despre război și nu suntem siguri că n-o să ne pierdem în toată mulțimea asta. Nu-i așa bugetul mare pentru TV-uri, pentru toate astea ca să ne permitem să pierdem banii. În minutele actuale nu mi se pare ok – „Vino și ia credit”, poate un pic se mai liniștește situația. Noi o să revenim, desigur, la această întrebare, că trebuie și noi cumva să lucrăm.”

Antreprenorii mai fac trimitere la circumstanțele de force major – livrarea produselor importate anterior din Rusia și Ucraina, cum ar fi materiale de construcție, medicamente sau produse alimentare, nu mai poate fi garantată.

În timp ce posturile de televiziune naționale abia se pregătesc de agravarea situației pe piața de publicitate, Elita TV, un radiodifuzor local de la Rezina a rămas deja fără resurse provenite din reclamă, spune producătoarea Angela Zaharova:

„Începând cu întâi martie, cel puțin trei clienți ne-au anunțat că pun pe pauză publicitatea. Noi acum suntem practic fără publicitate și tot ce facem noi, ce producem și difuzăm este din forțele proprii. Noi am mai trecut prin situații grele, când trebuia să activăm câteva luni fără salariu, dar acum este o incertitudine mai accentuată, nu știm ce să așteptăm în ziua de mâine.”

Războiul „împinge” Moldova spre Europa
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:10 0:00

Faptul că mai mulți agenți economici își retrag publicitatea de pe piața media afectează și redacțiile online, susține Alina Gîrneț, managera portalului diez.md. Ea spune că după o perioadă în care au muncit ca să ajungă la un nivel de 90 la sută venituri din publicitate, această situație îi va face să apeleze din nou la sprijinul donatorilor:

„Din păcate, granturile sunt încă indispensabile pentru instituțiile media de la noi din Moldova. Le avem și noi, doar că spre asta mereu am tins, ca volumul de bani care vine din publicitate să fie mult mai mare. Când am ajuns la acest nivel de sustenabilitate, ne confruntăm cu așa tip de criză. Acum, identificăm partenerii noștri cu care am mai lucrat de-a lungul anilor, mă refer la diferite organizații internaționale, ambasade. Identificăm cine ar putea să ne ajute în cazul în care situația se prelungește și nu putem să ne revenim într-un termen mai scurt.”

Managerii media spun că de bine ce își reveniseră după șocul din criza pandemică care decimase fondurile de publicitate, au intrat din nou într-o fază de incertitudine.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG