Linkuri accesibilitate

Războiul media între Statele Unite și China


GENERIC – Press conference or interview concept. Microphones of different mass media, radio, tv and press prepared for conference meeting. 3d illustration.
GENERIC – Press conference or interview concept. Microphones of different mass media, radio, tv and press prepared for conference meeting. 3d illustration.

Disputele dintre Statele Unite si China au ajuns si la chestiuni legate de presa. Administratia Trump a anuntat restrictii fara precedent impuse ziaristilor chinezi, in incercarea de a convinge Beijinul sa renunte la propriile restrictii aplicate ziaristilor straini.

Administratia Trump a impus limite numerice pentru personalul unor organizatii media din China, care au prezenta americana. Patru astfel de organizatii pe care Departamentul de Stat le considera “agentii straine” vor trebui sa-si reduca personalul de la 100 de persoane, la 60. Au fost impuse restrictii pentru vizele de presa acordate chinezilor, acestia putind solicita prelungirea vizei, daca vor dori. Jutificarea acestor masuri este reciprocitatea. Se stie ca autoritatile de la Beijin se folosesc de vize pentru a exercita presiuni asupra ziaristilor straini.

Rapoarte specializate arata ca conditiile de lucru ale ziaristilor straini, in China s-au inrautatit in 2019. In februarie, autoritatile chineze au retras acreditarea a trei ziaristi de la Wall Street Journal, acesta situatie este prima, in interval de citeva decenii, cind acreditarea a mai multi ziaristi de la aceasi publicatie este retrasa. Secretarul de stat, Mike Pompeo a tinut a precizeze ca restrictiile impuse chinezilor, in Statele Unite, nu au la baza activititatea lor jurnalistica si nu sint menite sa o limiteze. Asta spre deosebire de China, care pedepeste ziaristi pentru ceea ce publica sau transmit.

Dar exista si critici ai restrictiilor americane care sustin ca Statele Unite nu trebuie sa repete practici ale adversarilor lor totalitari, fie si pe criteriul reciprocitatii. Contra-argumentul este ca distinctia intre journalism si propaganda devine clara. Categorisirea organizatiilor chineze vizate drept agentii guvernamentale de influenta si nu institutii de presa reflecta realitatea. Dar pe de alta parte, idea de a pedepsi ziaristi – reali sau mai putini reali – este un exercitiu riscant, in care Beijinul are marja mai larga de manevra. Efectul acestor masuri este imediat, circa 60 de chinezi care lucreaza la organizatiile vizate vor trebui sa paraseasca Statele Unite pina la 13 martie. Un purtator de cuvint al Ministerului chinez de externe a scris pe tweeter “Acum ca Statele Unite au inceput acest joc, sa-l jucam”.

XS
SM
MD
LG