Linkuri accesibilitate

R. Moldova: În așteptarea vaccinului


Organizația Mondială a Sănătății urmează să decidă săptămâna viitoare dacă își dă aprobarea de urgență pentru vaccinul contra COVID-19 al companiei Astra Zeneca, principalul vaccin pe care platforma internațională COVAX vrea să-l distribuie gratis țărilor mai sărace, inclusiv Republicii Moldova.

R. Moldova: În așteptarea vaccinului
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:05:07 0:00
Link direct

Principala comisie de experți a OMS a spus deja că vaccinul Astra Zeneca este și sigur, și eficace, în ciuda unor dubii exprimate de câteva țări. Republicii Moldova i-au fost promise de sute de mii de doze din acest vaccin. Primele doze urmează să sosească luna aceasta, împreună cu cantități mai mici din vaccinul mai pretențios Pfizer/ BioNTech. Autoritățile moldovene spun că au făcut toate pregătirile posibile pentru începerea campaniei de imunizare. Numai de-ar veni odată vaccinurile.

Cu un Minister al Sănătății decapitat urmare a demisiei ex-premierului Ion Chicu și după refuzul fostei ministre de a exercita mandatul până la alegerea unui nou executiv, autoritățile dau asigurări că au pregătit campania de vaccinare și că imediat ce lotul de vaccinuri iese din fabrică cu destinația Chișinău se pun în funcțiune toate mecanismele necesare.

Unul dintre coordonatorii campaniei de comunicare privind vaccinarea anti-Covid 19, medicul epidemiolog Alexei Ceban, spune că în acest moment există confirmare că prin intermediul platformei COVAX urmează să sosească pentru început un lot de peste 24 de mii de doze de Pfizer/ BioNTech, după care între 156 de mii și 250 de mii de doze de producție Astra Zeneca. Prioritar vor fi vaccinate cadrele medicale de la terapie intensivă și din secțiile Covid, după care și ceilalți specialiști din sănătate, atât din instituțiile de stat, cât și de la clinici private.

Odată vaccinul decongelat trebuie administrat în termen de cinci zile

„Aceste vaccinuri vor fi livrate în loturi. Primul lot, aproximativ ca dată oficială, prin scrisoarea colegilor de la COVAX, este stipulat mijlocul-sfârșitul lunii februarie, fără o dată concretă. Deja am trecut în câteva comisii de evaluare pentru transmiterea acestor doze și R. Moldova a fost clasificată ca fiind pregătită. Odată ce vaccinul va ajunge în țară, vorbim de Pfizer/BioNTech, va fi depozitat la ANSP, în cadrul depozitului național de vaccinuri, la temperatura -60-90 de grade. De aici vaccinul va fi distribuit către centrele de sănătate publică. Aici, odată vaccinul decongelat trebuie administrat în termen de cinci zile. Fiecare persoană va primi două doze la distanță pentru vaccinul Pfizer de 21 de zile, pentru vaccinul Astra/ Zeneca – de la 4 la 12 săptămâni și pentru vaccinul Moderna – la o distanță minimă de 28 de zile”.

Termenii de livrare a medicamentelor ar putea fi deplasați spre sfârșitul lunii februarie sau chiar mai târziu, admit unii factori-cheie din domeniu, dar asta din cauza că fabricile de producere sunt suprasolicitate, iar numărul țărilor comanditare este în creștere.

Referitor la donația română de circa 200 de mii de doze de vaccinuri, promisă de președintele Klaus Iohannis, medicul epidemiolog Alexei Ceban spune că R. Moldova a prezentat toate documentele necesare. Urmează ca executivul de la București să semneze un acord cu UE și producător prin care să cedeze o parte din vaccin obținut pe platforma europeană către R. Moldova. Nu se cunoaște nimic deocamdată care din cele trei vaccinuri aprobate la nivel european ar urma să fie livrat în baza angajamentului formulat de șeful statului român.

Mai multe țări din lume au anunțat că nu vor administra vaccinul produs de Astra Zeneca împreună cu Universitatea Oxford din Marea Britanie persoanelor de peste 65 de ani, unele chiar și celor cu vârsta de peste 55 de ani. Întrucât majoritatea dozelor venite în R. Moldova vor fi anume de acest fel se poate oare presupune că va spori neîncrederea în vaccinuri în general și în campania care stă să înceapă?

Conferențiarul universitar Angela Paraschiv, șefa departamentului epidemiologic de la Universitatea de Medicina și Farmacie „Nicolae Testemițanu”, spune că una este siguranța vaccinului și alta eficacitatea pentru un anumit grup de vârstă. Ea face referite la recenta decizie a comisiei de experți a OMS care recomandă administrarea vaccinului inclusiv vârstnicilor.

„Faptul că persoanele după 60 de ani nu erau incluse în studii inițial asta a trezit un pic reticența, dar deja foarte multe țări au făcut aceste vaccinări, inclusiv și a persoanelor după 60 de ani, și au demonstrat că vaccinul este eficient și protejează inclusiv și de infectare și de formele grave, de asemenea scade rata de deces. De aceea acum noi putem cu siguranță să menționăm că vaccinul poate fi administrat și persoanelor după 60 de ani”.

În mediul experților, dar și printre foștii pacienți se discută dacă cei care au trecut prin această infecție trebuie sau nu să fie vaccinați. Medicul Angela Paraschiv afirmă că protecția rezultată din vaccinare nu se compară cu imunitatea obținută urmare a infectării. După vaccinare protecția va fi mult mai îndelungată și mai puternică. Ținând cont că vaccinurile au fost dezvoltate într-un timp-record, nu este cunoscut deocamdată cât timp exact va dura protecția.

Conform programului de vaccinare, în prima lună și jumătate ar urma să fie imunizat personalul din sănătate, după care într-o a doua fază vor fi incluse persoanele cu risc sporit, cu maladii cronice, angajații forțelor de ordine, cei din educație și domeniul social. La cea mai mare parte a populației vaccinul ar urma să ajungă în vară. Se cunoaște cert că vaccinarea nu include copiii și adolescenții, care arareori fac complicații.

Previous Next

XS
SM
MD
LG