Linkuri accesibilitate

R.Moldova între sancțiuni și dependența de gaz rusesc, în zi de doliu național


Președinta Maia Sandu, Chișinău, 4 aprilie 2022
Președinta Maia Sandu, Chișinău, 4 aprilie 2022

Președinta Maia Sandu a convocat pentru luni o conferință de presă la care și-a apărat din nou argumentele împotriva alăturării Moldovei la sancțiunile occidentale la adresa Rusiei, în urma invadării Ucrainei. Întâlnirea cu presa a venit la scurt timp după ce argumentele exprimate de către președintă într-un interviu pentru radio Europa Liberă pe 1 aprilie i-au atras critici de la cei care cred că poziția ei față de sancțiuni ar fi prea prudentă, și i-a adus, dimpotrivă, laude din partea unui aliat moldovean al Moscovei - Igor Dodon. Ce a adus nou, pe această temă, dar și pe altele, conferința de presă de luni a Maiei Sandu, ne spune Liliana Barbăroșie.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:41 0:00

Sistemul bancar moldovenesc nu poate și nu va fi folosit de Rusia pentru evitarea sancțiunilor, Republica Moldova nu va permite utilizarea sa ca platformă pentru reexporturi rusești, dar totodată Chișinăul nu poate renunța momentan la gazele ruse.

Sunt câteva din declarațiile pe care le-a făcut Maia Sandu la conferința de presă de luni

De la primele sancțiuni occidentale aplicate Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei, decizia Chișinăului a fost de a nu se alinia, iar Ucraina nu a criticat oficial această poziție.

Ambasadorul Ucrainei în Moldova, Marko Șevcenko, a spus totuși presei de la Chișinău într-un recent interviu că Kievul nu și-ar dori ca Rusia să reușească să folosească R. Moldova ca platformă pentru evitare a sancțiunilor. „Să distingem întotdeauna foarte clar unde se termină neutralitatea și unde începe ajutarea inamicului”, a mai spus ambasadorul ucrainean.

Maia Sandu a spus, pe de altă parte, că Republica Moldova nu admite transferurile bancare blocate ca urmare a sancțiunilor, și nici reexporturile „Băncile noastre respectă toate politicile și restricțiile impuse de sistemele de plăți internaționale, deci pe dimensiunea financiară și bancară se respectă toate aceste interdicții, inclusiv toate restricțiile aplicate de Swift sau de sistemele de carduri Visa sau Master card”, a spus Maia Sandu.

„Pe partea de reexporturi – nu vom permite reexporturi prin Republica Moldova, deci aceste riscuri sunt monitorizate și nu se vor întâmpla”, a adăugat ea. În ceea ce privește gazele rusești, Sandu a explicat că R. Moldova nu-și poate permite momentan, la fel ca multe state europene, să renunțe definitiv la ele, Gazprom fiind deocamdată singurul său furnizor: „Noi avem pentru moment un singur furnizor de gaze. Da, guvernul caută alternative, pentru că nici pentru noi nu este bine să fim dependenți de un singur furnizor, dar asta înseamnă că astăzi nu putem să renunțăm la achiziția de gaze din Federația Rusă și nu suntem singura țară care nu renunță”, a spus Sandu. „Sancțiunile sunt decizii menite să producă costuri pentru țara agresoare”, a mai spus șefa statului.

Criticii, iar printre ei e fostul ambasador moldovean la Washington, , spun că mesajul acestei nealinieri a Republicii Moldova la sancțiunile occidentale au trimis mesaje proaste Kievului, dar și partenerilor internaționali: „Nu suntem siguri de care parte a baricadei ne aflăm. Pe de o parte, criticăm agresiunea, așa cum a făcut-o dna președintă Maia Sandu, dar pe de altă parte nu ne asumăm niciun fel de riscuri”, ne spunea zilele trecute fostul ambasador și deputat al Platformei DA.

Interviul de la Europa Liberă al președintei Sandu, în care șefa statutului explicase mai detaliat nealinierea la sancțiuni, a fost salutat, pe de altă parte, de fostul președinte socialist Igor Dodon. „Acest lucru ne va permite să evităm includerea de către Federația Rusă a țării noastre în lista statelor neprietenoase și să evităm contra-măsurile economice dure”, a spus el, îndemnând din nou autoritățile să susțină propunerea opoziției de întărire, prin lege, a statutului moldovean de neutralitate.

În ședința de luni din parlament, care s-a ținut în regim extraordinar într-o zi declarată de doliu printr-un decret emis de președinta Sandu, și care a început cu un minut de reculegere în memoria victimelor invaziei, socialiștii, deși nu s-au opus gestului, au insistat că victimele din ambele părți ar merita să fie comemorate:

„Noi vom participa la acest minut de reculegere, dar cu mențiunea că pe parcursul a opt ani de zile au fost victime, inclusiv și la Odesa, inclusiv în estul Ucrainei, unde au fost bombardate orașe,” a declarat vice-președintele socialist al legislativului, Vlad Batrîncea.

Autoritățile moldovene au anunțat pentru luni, 4 aprilie, zi de doliu național, declarându-se șocate de ceea ce au numit „masacrul” din orașul Bucea de lângă Kyiv. „Moldova condamnă cu fermitate aceste crime împotriva umanității, la fel cum condamnă acest război ilegal și neprovocat, declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei”, a spus în ajunul decretului președinta Maia Sandu.

Explicând, în aceeași conferință, informația din presa de la Chișinău că furnizorul de căldură al capitalei ar putea apela la o companie rusească aflată sub sancțiuni occidentale, pentru niște lucrări de reparații la utilaje, șefa statului a spus că alte întreprinderi nu s-au găsit, dar că decizia nu este deocamdată luată:

„Contractul nu a fost semnat încă. Dar alegerea este între a nu semna acest contract în general, că nu există altcineva care poate să facă aceste reparații sau să semnăm un contract care istoric a construit aceste echipamente, dar care este în lista sancțiunilor internaționale. Nu există o soluție bună aici”, a spus Maia Sandu despre cazul dezvăluit de postul de televiziune Jurnal TV.

XS
SM
MD
LG