Linkuri accesibilitate

R. Moldova condamnă atacul asupra barajului din Nova Kahovka: „Rusia trebuie să răspundă”


Barajul Nova Kahovka de pe Nipru, Ucraina.
Barajul Nova Kahovka de pe Nipru, Ucraina.

Președinta R. Moldova Maia Sandu și prim-ministrul Dorin Recean au condamnat atacul Rusiei asupra barajului Nova Kahovka de pe Nipru, publicând mesaje în susținerea Ucrainei.

Maia Sandu a declarat că R. Moldova este gata să acorde asistență Ucrainei în cazul inundațiilor și să sprijine eforturile de atenuare a impactului.

„Atacarea de către Rusia a infrastructurii critice reprezintă crime de război”, a scris Maia Sandu pe Twitter.

Pe aceeași rețea, premierul Dorin Recean a scris că „Rusia trebuie să fie trasă la răspundere” pentru „distrugerea deliberată” a barajului din regiunea Herson al Ucrainei.

„Suntem alături de Ucraina și suntem pregătiți să oferim asistența necesară”, a spus Recean.

Pe 6 iunie, Ucraina a acuzat Rusia că a aruncat în aer un baraj important de pe fluviul Nipru, într-o zonă ocupată de forțele ruse în sudul țării, trimițând un torent de zeci de mii de metri cubi de apă peste regiune, în ceea ce președintele Volodimir Zelenski a numit un act „terorist”.

Autoritățile ucrainene au declarat că zeci de mii de persoane au fost evacuate din zonele amenințate de inundații masive în avalul hidrocentralei, în regiunea Herson, după atacul din dimineața zilei de 6 iunie. În câteva ore, nivelul apei crescuse deja cu 10 metri, au adăugat acestea.

Centrala nucleară din Zaporojie este pusă în pericol de distrugerea barajului. Zelenski a convocat o reuniune de urgență a Consiliului Național de Securitate și Apărare a țării pentru a discuta situația.

  • 16x9 Image

    Denis Dermenji

    Scriu pentru versiunea de limbă rusă și română a site-ului Europa Liberă Moldova, despre conflictul transnistrean și procesul de reglementare, dar și despre temele de actualitate din R. Moldova. Din 2018 până în 2021 am lucrat la Moldova 1 și Jurnal TV. În 2022,  fiind jurnalist la newsmaker.md, am scris și am filmat reportaje din regiunea Kiev, în timpul invaziei Rusiei în Ucraina.

XS
SM
MD
LG