Linkuri accesibilitate

R. Moldova, condamnată la CEDO pentru asistență medicală inadecvată în închisoare 


Sănătatea deținuților este pusă în pericol, din cauza asistenței medicale de joasă calitate din penitenciare, susțin avocații asociației Promo-LEX
Sănătatea deținuților este pusă în pericol, din cauza asistenței medicale de joasă calitate din penitenciare, susțin avocații asociației Promo-LEX

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova într-un nou caz de tratament inuman și degradant în închisoare. Reclamanta, o femeie cu deficiențe locomotorii, s-a infectat de hepatita C în timp ce se afla în detenție în penitenciarul 13 din Chișinău.  

La momentul expedierii plângerii, Tatiana Machina se deplasa doar într-un scaun cu rotile. Ea s-a plâns de condiții precare de detenție, supraaglomerare (14-16 deținuți, în celule mici), hrană de calitate proastă și cantitate insuficientă, lipsă de igienă, detenție într-un penitenciar neadaptat nevoilor persoanelor cu nevoi speciale (de exemplu, incapacitatea de a face duș sau de a merge la toaletă fără ajutor, pat neadaptat nevoilor ei, imposibilitatea de a accesa zona de plimbare zilnică sau camera amenajată pentru întâlnirea cu avocatul ei, lipsa unui îngrijitor).

În cererea sa de la CEDO, femeia s-a plâns că s-a infectat cu hepatita C în timp ce se afla în închisoare, din cauza neglijenței medicale și a condițiilor inadecvate de detenție.

În hotărârea sa din 17 ianuarie, Curtea a constatat încălcarea a două articole a Convenției Europene a Drepturilor Omului: interzicea torturii, tratamentului inuman și degradant și dreptul la un remediu efectiv. Curtea a dispus ca Guvernul R. Moldova să-i achite reclamantei, în timp de trei luni, 9.800 de euro în calitate de prejudiciu moral și 2.500 de euro pentru cheltuieli de judecată.

Avocații asociației Promo-LEX, care i-au oferit asistență juridică, susțin că acest caz „indică asupra problemelor sistemice din închisorile din R. Moldova și se referă, în mod special, la calitatea asistenței medicale din penitenciare, care pune în pericol sănătatea deținuților”.

Tatiana Machina a fost eliberată din detenție în iulie 2016 și, în prezent, se află în libertate. Anterior, în septembrie 2014, ea a depus o plângere la Consiliul Nediscriminare cu privire la eșecul administrației penitenciarului de a-i asigura accesibilitate și acomodare rezonabilă. De asemenea, ea s-a plâns că a fost discriminată de Casa Națională de Asigurări Sociale, care a refuzat să-i achite indemnizația de dizabilitate pe motiv că ea se afla deja la întreținerea statului, fiind în detenție.

În decembrie 2014, consiliul a constatat faptul discriminării pe ambele criterii, dar decizia nu a fost executată de Departamentul Instituțiilor Penitenciare.

XS
SM
MD
LG