Linkuri accesibilitate

R. Moldova, condamnată la CEDO pentru avorturi forțate la Internatul Psihoneurologic din Bălți


În Internatul Psihoneurologic din Bălți locuiesc adulți cu dizabilități mintale.
În Internatul Psihoneurologic din Bălți locuiesc adulți cu dizabilități mintale.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat R. Moldova în cazul violurilor de la Internatul Psihoneurologic din Bălți, care au avut loc în 2013. Curtea a constatat că cele trei reclamante au fost supuse unui tratament inuman, fiind violate de un medic în mod repetat și forțate să avorteze, iar justiția din R. Moldova a eșuat să realizeze o investigație eficientă în acest caz.

Statul va trebui să le plătească celor trei reclamante 80.000 de euro ca prejudiciu și 5.000 pentru cheltuieli de judecată.

În hotărârea Curții de la Strasbourg din 22 noiembrie s-a constatat, în unanimitate, că integritatea psihică a celor trei femei cu dizabilități intelectuale nu a fost protejată prin lege, că au fost forțate să avorteze, iar uneia dintre ele i s-a impus contracepția.

De asemenea, Curtea a constatat că autoritățile au eșuat să realizeze o investigație eficientă a plângerilor reclamantelor privind rele tratamente, în pofida faptului că procedurile au fost redeschise de patru ori.

Investigația nu a ținut cont de vulnerabilitatea lor ca femei cu dizabilitate intelectuală expuse abuzului sexual în context instituțional. De asemenea, Curtea a constatat că legislația penală națională nu prevede protecție împotriva unor astfel de intervenții medicale invazive, realizate fără consimțământul valabil al pacientului.

În fața Curții, reclamantele au fost reprezentate de avocata Violeta Gașițoi din Chișinău.

Condamnat pentru violul a 16 femei

În anul 2016, medicul Stanislav Florea de la Internatul Psihoneurologic din Bălți a fost condamnat la 13 ani de închisoare pentru că a violat 16 femei cu dizabilități intelectuale rezidente a internatului, printre care și cele trei reclamante. Medicul a fost lăsat să plece acasă, cu condiția să nu părăsească țara.

El a contestat sentința, iar magistrații au decis că poate fi arestat abia după ce va fi emisă o decizie definitivă. În 2019, Florea a fost condamnat definitiv la 15 ani de închisoare și arestat în sala de judecată. În prezent, el își ispășește pedeapsa într-un penitenciar de tip închis.

Stanislav Florea a fost medic generalist la Internatul Psihoneurologic din Bălți din 1985 până în 2014.

XS
SM
MD
LG