Linkuri accesibilitate

R. Moldova continuă eforturile de diversificare a resurselor energetice


Imagine de arhiv
Imagine de arhiv

R. Moldova continuă eforturile de diversificare a resurselor energetice, iar unul din furnizorii potențiali de gaz ar fi Azerbaidjanul, unde s-au aflat ministrul de externe Nicu Popescu, după Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

„Am subliniat importanța strategică a coridorului sudic al gazelor pentru diversificarea surselor și rețelelor de import a gazelor naturale precum și sporirea rezilienței energetice a țării noastre. Am convenit pentru perioada următoare desfășurarea unei runde de consultări politice bilaterale la nivel de secretari de stat”, a declarat Nicu Popescu, potrivit unui comunicat din 9 februarie al Ministerului de Externe de la Chișinău.

Coridorul Sudic de gaze este un proiect energetic complex, care a implicat colaborarea a şapte ţări şi a 11 companii energetice, rezultând într-un sistem de transport al gazelor de 3.500 de kilometri, oferind o nouă cale de alimentare cu gaze pentru Europa.

Vadim Ceban, președintele Consiliului de Administrație al Moldovagaz – companie controlată de Gazprom – nu crede că gazele azere ar putea concura la preț cu cele furnizate de Gazprom. Într-un interviu citat de Mold-street.md, Ceban estima că o mie de metri cubi de gaz azer, transportat prin Coridorul Sudic, ar putea să coste 200 de dolari, față de numai 20 de dolari pentru gazul rusesc, furnizat prin conductele tradiționale care trec prin Ucraina.

Vinerea trecută (4 februarie 2022), la Baku, a avut loc o nouă reuniune a Consiliului Consultativ al Coridorului Sudic de Gaze, la care au participat țările implicate în acest proiect, dar și țări care ar vrea să i se alăture, precum R. Moldova, reprezentată de Ministrul Infrastructurii, Andrei Spînu.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG