Linkuri accesibilitate

R. Moldova își mobilizează  resursele și cere ajutor occidental pentru a face față fluxului de refugiați din Ucraina


Refugiați ucraineni în apropiere de punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și R.Moldova, 26 februarie 2022. Agenția ONU pentru refugiați spune că peste 360.000 de oameni au părăsit Ucraina după invazia rusă.
Refugiați ucraineni în apropiere de punctul de trecere a frontierei dintre Ucraina și R.Moldova, 26 februarie 2022. Agenția ONU pentru refugiați spune că peste 360.000 de oameni au părăsit Ucraina după invazia rusă.

Guvernul de la Chișinău a anunțat crearea unui centru unic de gestionare a fluxului de refugiați și a unei platforme noi pentru organizarea muncii voluntarilor, care au sărit deja în număr mare în ajutorul autorităților. Centre de plasament temporar au fost deschsie între timp și în hoteluri, cămine studențești, tabere de odihnă și sanatorii din toată țara, iar președinția și externele au solicitat ajutor umanitar statelor occidentale, anticipând un flux și mai mare de refugiați zilele următoare.

„Toți aceia care doresc sa devină voluntari și voluntare [și vor] să contribuie la efortul de primire, asistență și acomodare a fluxului de refugiați din Ucraina se pot înregistra la Moldova for Peace / Moldova pentru Pace #MoldovaPentruPace”, spune un anunț difuzat zilele acestea prin intermediul rețelelor de socializare.

Este o inițiativă a guvernului adresată în primul rând voluntarilor, pentru a le organiza eforturile de sprijinire a instituțiilor de stat în gestionarea fluxului de refugiați cu care se confruntă în ultimele patru zile R. Moldova, a explicat la Europa Liberă Mariana Țurcan, consiliera pe probleme sociale a prim-ministrei Natalia Gavrilița.

La grup deja au aderat 1.800 de voluntari, mai spune consiliera, iar ce care vor dori să facă asta de acum sunt invitați să completeze un formular pe una din resursele guvernamentale în care să noteze tipul de serviciu cu care pot contribui.

În continuare este nevoie de servicii de transport, cazare, consiliere psihologică, traducere, donații de produse de primă necesitate. Guvernul a lansat, de asemenea, o pagină de crowdfunding, a mai spus Mariana Țurcan într-un interviu pentru radio Europa Liberă.

Vorbind duminică la o conferință de presă, prim-ministra Natalia Gavrilița s-a declarat impresionată de amploarea activității de voluntariat înregistrată imediat după atacul suferit de țara vecină.

„Împreună cu instituțiile de stat, putem să identificăm necesitățile, ca să nu ne dublăm și să îndreptăm ajutorul exact către cei care îl așteaptă,” a mai spus consiliera premierului.

Președinta Maia Sandu și ministrul afacerilor externe, Nicu Popescu, au purtat discuții în ultimele zile cu mai mulți șefi de state și guverne occidentale, pentru atragerea de ajutoare umanitare pe care să le utilizeze în campania de găzduire a refugiaților ucraineni.

Zilele următoare, vor sosi la Chișinău loturi umanitare din Regatul Țărilor de Jos, Austria, Franța și Turcia, a precizat pentru postul nostru de radio purtătoarea de cuvânt a guvernului, Anastasia Taburceanu.

În a patra zi de la declanșarea atacului rusesc asupra Ucrainei, frontiera R. Moldova a fost trecută de peste 70.000 de cetățeni ai țării vecine. O parte dintre ei s-au aflat doar în tranzit, îndreptându-se spre statele europene, iar în jur de 20.000 au solicitat să fie cazați pe teritoriul moldovenesc.

Previous Next

XS
SM
MD
LG