Linkuri accesibilitate

R.Moldova riscă să piardă 70 de milioane de euro de la UE (Video)


Siegfried Mureșan, președintele delegației parlamentare UE – Moldova.

„Uniunea Europeană nu poate fi făcută țap ispășitor pentru toate greșelile guvernării de la Chișinău” a declarat Europei Libere, europarlamentarul Sigfried Mureșan, președintele delegației parlamentare UE – Moldova, reluând o acuzație pe care o făcuse cu câteva ore mai devreme într-o declarație comună cu lituanianul Andrius Kubilius, președintelui Delegației Parlamentului European la Adunarea Parlamentară Euronest.

„ Vedem cum guvernul actual al Republicii Moldova încearcă să explice întregii lumi că salvarea vine de la Kremlin, din China, și din mai știu eu ce țări cu regimuri autoritare, și ignoră, neagă complet și nu recunoaște sprijinul pe care Uniunea Europeană l-a acordat” a explicat Mureșan momentul ales pentru publicarea declarației comune, care a coincis și cu sosirea la Chișinău a unui ajutor sanitar din partea României.

Mureșan a explicat că până în iulie 2020, actualul guvern de la Chișinău ar trebui să încerce să obțină restul de 70 de milioane de euro dintr-un ajutor macro-financiar, vechi de trei ani. Reactivat anul trecut de guvernul Maia Sandu, care a obținut și prima tranșă. Numai că acești bani, a precizat Mureșan, sunt condiționați de îndeplinirea unor condiții stricte, legate de reforma justiției, domnia legii și anchetarea furtului miliardului.

„(...)ne aflăm în situația în care riscăm ca perioada în care acei bani să fie asistați, să expire și, din păcate, acei bani pe care Republica Moldova îi are în așteptare de la Bruxelles să nu poată fi atrași.”

Pe timp de pandemie, UE oferă un sprijin financiar de 3 miliarde de euro țărilor din vecinătate
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:06:23 0:00

Independent de acești bani, Uniunea Europeană a mai pus la dispoziția R.Moldova un credit macrofinanciar de 100 de milioane pentru a sprijini țara în combaterea pandemiei de coronavirus. Un credit care vine din fondul de 3 miliarde de euro, pus la dispoziție de UE, fără condiționalități speciale, pentru toate cele 10 țări din vecinătate. În total, R.Moldova ar putea obține 170 de milioane de euro de la Bruxelles.

„Mingea este în terenul guvernului” a avertizat europarlamentarul român

Vezi comentarii (2)

Acest forum a fost închis
Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG