Linkuri accesibilitate

R.Moldova se uită după bani în est, dacă relațiile cu FMI și UE se împotmolesc (Balkan Insight)


Noul guvern din Chișinău ochește surse alternative de finanțare externă în Est, dacă relațiile cu Uniunea Europeană și FMI, se împotmolesc, titrează publicația electronică Balkan Insight.

Împrumutul promis de Moscova noilor autorități din Rep. Moldova este văzut drept o contrapondere la partenerii occidental. Portalul Anticorupție.md scrie despre colonelul Ion Bilibov, numit recent de noua conducere a Ministerului de Interne la șefia poliției din Chișinău, și care locuiește într-o casă de milioane, înregistrată pe numele mamei sale, pensionară din satul Puhoi, raionul Ialoveni. În articol se scrie că în declarația de avere și interese personale, depusă de Bilibov în septembrie 2019, este indicată o casă de locuit care i-a fost transmisă, în 2013, prin contract de abitație. „Colonelul nu indică suprafața locuinței și nici valoarea imobilului”, subliniază reporterii de investigație.

Creditul de 500 de milioane de dolari pe care l-ar putea obține Republica Moldova din partea Federației Ruse, despre care au vorbit prim-ministrul Ion Chicu și președintele Igor Dodon, ar putea majora datoria externă a țării cu o treime. Declarația aparține expertului economic Veaceslav Negruța, transmite IPN. Potrivit lui, anunțul privind acest credit generează și o mulțime de întrebări la care nu există deocamdată un răspuns clar din partea autorităților. Veaceslav Negruța afirmă că actualmente datoria externă a Republicii Moldova este de 1,6 miliarde de dolari. Iar odată cu eventuala obținere a creditului de 500 de milioane de dolari din partea Rusiei, țara se poate transforma într-o zonă cu un grad foarte înalt de îndatorare.

Moldova a început procesul de „dezghețare” a relațiilor cu Rusia și există speranța că relațiile comercial-economice strategice absolut normale cu Federația Rusă vor fi restabilite, a declarat fostul viceprim-ministru Alexandru Muravschi, pentru canalul NTV-Moldova. Dar, indiferent de orientarea geopolitică, Moldova trebuie să se împrietenească atât cu Rusia, cât și cu Uniunea Europeană, deoarece aceștia sunt doi giganți cu care ar trebui să aibă mereu relații bune. Descriind etapa actuală a relațiilor dintre Moldova și Rusia, Muravschi a menționat că recenta vizită la Moscova a premierului Ion Chicu, a fost prima vizită a unui premier moldovean în ultimii 7 ani, ceea ce poate fi deja considerat ca un fapt pozitiv.

O eventuală suspendare a relațiilor cu FMI înseamnă automat și stoparea legăturilor cu toți creditorii occidentali și respectiv încetarea programelor financiare actuale, a comentat pentru Radio Chișinău analistul economic Sergiu Gaibu. Expertul susține că Rusia nu are capacitatea să înlocuiască sprijinul financiar pe care Republica Moldova îl primește din Vest.

Alex Cozer scrie într-un editorial pentru Cotidianul că imediat după ce a căzut Guvernul a văzut două strategii de comunicare total diferite din parte principalilor actori politici de la Chișinău, Igor Dodon și Maia Sandu. În timp ce primul, și așa foarte activ în spațiul public până atunci, a devenit omniprezent, fosta șefă a Executivului a intrat într-un ușor con de umbră. Dacă Maia Sandu este hotărâtă să ducă lupta mai departe, atunci ar fi cazul să se apuce rapid de strategii, afirmă autorul. „Moldova cu Igor Dodon la butoane are nevoie de o opoziție foarte puternică. Mai puternică decât cea de pe vremea lui Plahotniuc”, scrie Cozer. Pentru că spre deosebire de Plahotniuc, Igor Dodon are un mare avantaj. El dispune și de un rating politic foarte bun, aflat constant la minimum 45%, la care Plahotniuc nici nu putea visa.

România și Republica Moldova vor găsi modalități de dialog pentru că relațiile au la bază o sumă importantă de valori comune, a declarat ambasadorul României la Chișinău, Daniel Ioniță, pentru Publika TV. Daniel Ioniță susține că relațiile sunt consolidate și de un parteneriat strategic pentru susținerea parcursului european al Republicii Moldova. „Eu cred că atât timp cât la București și la Chișinău vom vorbi aceeași limbă și pentru mine limba aceasta se numește limba română, nu cred că nu vom găsi modalități de dialog între cele două capitale”, a menționat ambasadorul. Expertul în energetică, Sergiu Tofilat, citat de portalul Cuvântul, este de părere că scăderea prețurilor de import a gazelor naturale, anunțată de autorități la întoarcerea din Federația Rusă, este firească în actuala conjunctură a pieței. În opinia sa, tot ce au făcut autoritățile moldovenești e că au discutat prelungirea contractului cu Gazprom pentru asigurarea furnizării fiabile a gazelor naturale. „Președintele Igor Dodon tare voia să speculeze pe această temă a ieftinirii prețurilor la gaz. Dacă anul acesta în Uniunea Europeană gazul s-a ieftinit semnificativ, respectiv și la noi, după Anul Nou, va începe ieftinirea. Deci, această ieftinire nici acum nu se datorează relației domnului Dodon cu Federația Rusă, ci conjuncturii pieței”, a declarat Sergiu Tofilat.

Ziarul de Gardă scrie despre încă un fost candidat la funcția de procuror general care solicită suspendarea și anularea hotărârii luată de comisia de concurs prin care au fost preselectați patru candidați pentru funcția de procuror general. Avocatul Serghei Perju declară că acest concurs a fost viciat și ilegal, așa că a înaintat contestații către Ministerul Justiției și către Consiliul Superior al Procurorilor (CSP). Pentru că aceste contestații au rămas însă fără un răspuns din partea autorităților, avocatul declară că ia în calcul să se adreseze în instanța de judecată.

XS
SM
MD
LG