Linkuri accesibilitate

R. Moldova va putea exporta în UE, în premieră, carne procesată de pasăre și ouă


ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE. 
ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE. 

R. Moldova a obținut dreptul de a exporta în Uniunea Europeană carne procesată de pasăre și ouă. Acest lucru a devenit posibil după ce joi, 9 martie, au intrat în vigoare modificările la două regulamente ale Comisiei Europene din martie 2021.

Potrivit unui comunicat al Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), acest proces a fost „unul complex și de durată” în care au avut loc schimburi de informații și consultări tehnice, misiuni de audit atât în regim online și cu prezență fizică și cu prezența fizică a experților europeni în R. Moldova.

ANSA va decide care sunt companiile din sectorul avicol eligibile pentru exportul în UE.

„Decizia Comisiei Europene este una foarte importantă și va contribui la realizarea unui obiectiv național prioritar – diversificarea piețelor de desfacere pentru producătorii avicoli din R. Moldova. În același timp, decizia Comisiei Europene demonstrează că sistemul național de control oficial, implementat de ANSA, este recunoscut de Uniunea Europeană”, susțin autoritățile.

În R. Moldova există 43 de unități și aproximativ 227.000 de gospodării individuale de creștere a păsărilor. Numărul total al păsărilor crescute în cadrul acestora este de 6 milioane. De asemenea, activează 24 de abatoare pentru sacrificarea păsărilor, iar cantitatea totală de carne de pasăre este de 45.000 de tone. Anual, sunt colectate circa 253 de milioane de ouă la cele 12 centre care funcționează în R. Moldova.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG