Republica Moldova va stoca gaze pe teritoriul României și Ucrainei - propunere legislativă despre care a vorbit vicepremierul Andrei Spînu. Știrea figurează pe G4Media. În declarația făcută de oficial aseară la televiziune, în Chișinău, a fost argumentată urgența: ca să nu se mai ajungă în situația din această toamnă, când Gazprom a profitat obținând un contract pe cinci ani, la un preț mult mai mare decât cel anterior. În fond, rezerva de gaze ar trebui privită la fel ca rezerva de grâu sau de păcură.
Se știe că autoritățile moldovene au împiedicat intrarea în Transnistria a opt cetățeni ruși trimiși de la Moscova să participe duminica trecută, în calitate de observatori, la așa zisele alegeri de președinte al regiunii. G4Media informează despre reacția Kremlinului. Purtătoarea de cuvânt a ministerului rus de externe, Maria Zaharova, a amenințat cu „repercusiuni”: „demersurile neprietenoase ale Moldovei nu vor rămâne fără reacție”.
Maria Zaharova: „demersurile neprietenoase ale Moldovei nu vor rămâne fără reacție”...
Cazul Danileț este subiectul cel mai comentat la București, mai ales că azi Consiliul Superior al Magistraturii a avut alegeri pentru funcțiile de conducere. Fostul președinte al Curții Constituționale, Augustin Lazăr, așază decizia CSM de excludere din magistratură a judecătorului Cristi Danileț în linie cu „alte proceduri inechitabile viciate politic” : revocarea procurorului șef DNA și urmărirea sa penală, declanșarea procedurii de revocare a fostului procuror general al PÎCCJ, cu ocazia Zilei europene a justiției civile, precum și mai multe proceduri disciplinare deschise împotriva unor magistrați care s-au exprimat pentru independenței justiției. „Procedura disciplinară împotriva judecătorului Cristi Danileț vă rămâne un moment jenant în istoria CSM. Ea nu va speria, ci va motiva noile generații de magistrați români”, a spus Augustin Lazăr, citat de G4Media.
Analistul G4Media Cristian Pantazi leagă trei evenimente petrecute în aceeași zi, care nu lasă niciun dubiu asupra profilului actualului stat și al justiției române : mai întâi, ordonanța care modifică Codul fiscal în defavoarea antreprenorilor din zona întreprinderilor mici și mijlocii. Plafonul sub care sunt considerați în această categorie minim impozitată (3%) a fost redus la jumătate, peste acest plafon urmând să plătească 16% din profit. „Justificarea guvernului e mincinoasă, iar comportamentul abuziv, spune Pantazi. Ministerul Finanțelor invocă PNRR, dar planul de redresare prevede că abia în 2023 trebuie luată o astfel de decizie. În plus, deși a promis că nu modifică peste noapte Codul Fiscal, guvernul face exact asta – și în relație cu cei mai vulnerabili dintre antreprenori, cei cu afaceri mici”. Al doilea eveniment simbolic e „participarea premierului Nicolae Ciucă, a jumătate de guvern și a unui consilier prezidențial la un eveniment unde s-au afișat cu condamnați penal pentru evaziune fiscală ori pentru corupție”. Iar al treilea, convocarea de către Laura Vicol, șefa Comisiei de justiție din Camera Deputaților, a membrilor comisiei ca să aprobe legea prin care statul cedează gratuit Camerei de Comerț 46 de hectare de teren extrem de valoros, din nordul capitalei, de la Romexpo. Prin această „mega-afacere imobiliară cu Iulius Group”, „Asistăm la o înfrățire fără perdea și fără rușine a statului român cu infractorii condamnați”, este concluzia lui Cristian Pantazi.