Linkuri accesibilitate

R. Moldova și România în Raportul Departamentului de Stat american privind situația drepturilor omului în lume


Secretarul de stat american Mike Pompeo la prezentarea Raportului Departamentului de Stat
Secretarul de stat american Mike Pompeo la prezentarea Raportului Departamentului de Stat

„I-am avertizat pe cei care nu respectă demnitatea umană că vor plăti pentru aceasta” (Mike Pompeo).

Departamentul de stat american a dat publicității Raportul pentru 2018 privind situația drepturilor omului în lume, care acoperă peste 200 de țări și teritorii și care, cum a subliniat secretarul american de stat Mike Pompeo, „de la lansarea sa în 1977… a atras atenția asupra cazurilor de încălcare a drepturilor omului, oriunde au avut loc. I-am avertizat pe cei care nu respectă demnitatea umană că vor plăti pentru aceasta, că vom analiza în detaliu aceste incălcări și le vom face publice”. Raportul se bazează pe datele din 2018.

În capitolul referitor la R. Moldova este remarcat faptul că în 2017, prin mită și presiuni politice, s-a schimbat „semnificativ” echilibrul de putere în Parlament. Alegerile prezidențiale din 2016, desi calificate drept „competitive și în conformitate cu libertățile fundamentale” de către observatorii OSCE, au fost însoțite de „o presă polarizată și partizană”, de „o retorică dură și intolerantă” și de probleme legate de „transparența finanțării campaniei electorale”. Raportul amintește, citând observtori locali și internaționali, și faptul că s-a remarcat „utilizarea abuzivă a resurselor administrative”.

Referitor la situația drepturilor omului, în introducerea la analiza privind R. Moldova, sunt menționate „cazuri de tortură în închisori; condiții grele de detenție; decizii arbitrare de reținere; limitări a libertății de expresie; corupție la nivel înalt; cazuri de avorturi forțate și de acte de violență la adresa persoanelor cu disabilități”.

Autoritățile au reacționat în general la plângerile legate de violarea drepturilor omului dar rareori aceste plângeri au dus la „judecarea și condamnarea oficialităților acuzate de încălcarea drepturilor omului sau de corupție”. Raportul menționează o creștere a numărului de procese „motivate politic”, remarcând că o mare problemă este „impunitatea”. Este remarcat și faptul că „partidele de opoziție vorbesc despre o creștere a presiunilor politice și rețineri, motivate poltic”.

În cazul României, raportul Departamentului de Stat remarcă faptul că „actele de corupție rămân un fenomen generalizat” desi s-a deschis multe anchete de corupție împotriva unor „personalități”. „Legile nu au fost aplicate eficient de multe ori iar unele oficialități au comis acte de corupție cu impunitate”.

Raportul Departamentul de Stat mai documentează multiple cazuri de discriminare a minorității roma „care rămâne o problemă centrală”, menționează faptul că minoritatea maghiară continua să se plângă de faptul că i se încalcă anumite drepturi și scrie despre „remarci discriminatorii” făcute și la adresa minorității germane, careia îi aparține președintele României, Klaus Iohannis.

Raportul american include și aprecierile unor ONG-uri care vorbesc despre discriminarea comunității LGBT, fapt care rămâne „la ordinea zilei”.

  • 16x9 Image

    Ileana Giurchescu

    Un „dinozaur” al Europei Libere, am început să lucrez în redacția de limba română încă din 1987, la Munchen, Germania, unde mi-am descoperit și cultivat interesul pentru știri și politica internațională. Ca membră a echipei de la Radio Europa Liberă, am „făcut” revoluțiile din 1989, am scris despre căderea URSS și am relatat în direct, alături de Nestor Rateș, despre atentatele teroriste din 11 septembrie 2001. Rămân fascinată de istoria și moștenirea lăsată de Europa Liberă în arhiva audio.

XS
SM
MD
LG