Linkuri accesibilitate

Racheta căzută la Naslavcea ar fi de tip Kalibr și ar fi fost lansată de pe o navă maritimă 


Reprezentanți ai Ministerului Apărării au fost audiați miercuri, 9 noiembrie, în Comisia parlamentară pentru securitate națională, apărare și ordine publică, cu privire la incidentul cu rachetă care a avut loc pe 31 octombrie la Naslavcea.

După audieri, președintele comisiei, deputatul PAS Lilian Carp, a declarat că, potrivit Ministerului Apărării, pe teritoriul Republicii Moldova a căzut o rachetă de producție rusească, de tip Kalibr, care ar fi fost lansată de pe o navă maritimă.

„Din informația care a fost prezentată, în urma aterizării explozibilului pe acea insulă care aparține Republicii Moldova s-a format un crater cu o rază de 8 metri și o adâncime de aproximativ 2 metri. Alte materiale explozive nu au fost găsite”, a spus Carp.

Potrivit lui, cauzele prăbușirii rachetei nu au fost stabilite. Sunt investigate două variante. „Prima este că ar fi fost dată jos de sistemul antiaerian ucrainean, dar este mai puțin probabil să se poată demonstra acest lucru. Se ia în calcul și faptul că această rachetă ar fi putut să cadă fără să-și atingă ținta”, a explicat deputatul.

Aceasta este versiunea Ministerului Apărării, dosarul se află la procuratură, iar alte detalii ar mai avea Serviciul de Informații și Securitate.

„Partea ucraineană urmează să spună în ce perioadă, de unde a fost lansată racheta și care a fost traseul ei de zbor. Aceste detalii noi nu putem să le urmărim, dar pot fi oferite de partea ucraineană”, a mai spus Lilian Carp.

Rusia nu a răspuns la solicitarea autorităților de la Chișinău de a oferi explicații cu privire la racheta care a căzut pe teritoriul Republicii Moldova.

Ce se întâmplă la Naslavcea la o săptămână după incidentul cu rachetă
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:18 0:00

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG