Linkuri accesibilitate

Rada de la Kiev aprobă, în prima lectură, reducerea numărului de deputați și revenirea la sistemul electoral proporțional


Parlamentul ucrainean a aprobat marți, 4 februarie, un proiect de lege, într-una din cele două lecturi, care va modifica Constituția și va reduce numărul parlamentarilor de la 450 la 300.

236 de parlamentari au votat pentru proiectul de lege al președintelui Volodimir Zelenski. Cealaltă schimbare în proiect ar consacra un sistem electoral pur proporțional și ar elimina circumscripțiile uninominale.

Districtele uninominale constituie în prezent jumătate din cele 450 de locuri ale parlamentului și au fost adesea folosite ca o modalitate pentru ca oligarhii, vedetele sportive și celebritățile să fie aleși.

Proiectul de lege mai prevede că cetățenii care au trăit cel puțin cinci ani în Ucraina și vorbesc fluent limba ucraineană se califică pentru un loc parlamentar.

O majoritate constituțională de 300 de voturi este necesară pentru ca proiectul de lege să fie trecut în lectura finală.

Curtea Constituțională a decis, la 17 decembrie, că legislația este în conformitate cu două articole din Constituție, dar cu rezerve.

Parlamentarii opoziției au criticat proiectul de lege pentru că, în opinia lor, elimină o dispoziție care prevede organizarea alegerilor „pe baza votului universal, egal și direct prin vot secret”.

XS
SM
MD
LG