La aproape două luni de la alegerile parlamentare situaţia rămâne incertă. Nu e limpede cine va guverna în următorii patru ani şi dacă în general va fi constituită o coaliţie de guvernare sau vor avea loc alegeri anticipate. Prima întâlnire dintre reprezentanții Partidului Socialiștilor și Blocul ACUM s-a încheiat fără nicio înțelegere. Au fost mai curând precizări de poziţii, decât negocieri. Alte tratative între partide nu au loc public. Care ar putea fi totuşi deznodământul? Un punct de vedere al politologului, Radu Carp, profesor la Facultatea de Științe Politice, Universitatea din București.
Radu Carp: „Spre deosebire de momentele în care se discuta foarte intens formarea Alianței pentru Integrare Europeană de mai multe ori şi unde existau declarații ale
Astăzi se pare că există un dezinteres foarte pronunțat în legătură cu instabilitatea politică din R. Moldova...
liderilor politici de la București, exista şi interes din partea mass-media, astăzi pare că există un dezinteres foarte pronunțat în legătură cu instabilitatea politică din R. Moldova. A existat un interes în timpul campaniei electorale, dar în acest moment practic subiectul lipsește de pe agenda decidenților politici.”
Europa Liberă: Atunci când se vorbește despre scenariile post-electorale se acreditează două idei: fie că se formează o majoritate parlamentară, dar nu se știe cine cu cine, fie se ajunge la alegeri anticipate. Dvs. care scenariu credeți că ar fi mai cu şanse?
Radu Carp: „În primul rând este scenariul alegerilor anticipate, dar nici un partid nu dorește alegeri anticipate pentru că asta înseamnă cheltuieli în plus. Partidele vin după o campanie electorală în care practic şi-au epuizat resursele sau cel puţin asta credem. Deşi sunt partide care pare că au resurse inepuizabile.
Practic nimeni nu dorește alegeri anticipate într-un interval
Problema este că partidele sunt incompatibile unele cu altele...
atât de scurt. Asta forțează partidele la realizarea unui compromis. Problema este că partidele sunt incompatibile unele cu altele. Socialiștii sunt incompatibili cu democrații pentru că aşa li s-a trasat directiva de la Moscova şi vor să realizeze un obiectiv cât mai aproape de dorințele Kremlinului. Socialiștii sunt incompatibili şi cu ACUM, s-a văzut foarte clar, pe orientările geopolitice există diferențe foarte mari. Practic nu există nici un fel de alianță posibilă decât printr-o negociere foarte îndelungată. Iar interesul PD este tocmai să se mențină actuala instabilitate pentru că în definitiv ei rămân la guvernare.
PD e singurul care poate să forțeze negocierile respective, or dacă acest partid nu are acest interes ci preferă această situație nici nu cred că se va debloca prea curând. Am văzut sondajul de opinie comandat de PD care spunea că, mă rog, cetățenii moldoveni ar dori mai degrabă o alianță PD-PSRM. Sunt încercări de a forța partidele să se așeze la aceiași masă, dar am văzut şi că acest sondaj nu a avut efectul scontat. Probabil că în spatele discuțiilor publice, există şi discuții subterane prin care se încearcă găsirea unor variante de compromis.
Toată această teorie cum că se va forma o nouă majoritate prin preluarea ostilă a unor deputați s-a dovedit până acum falsă...
Pare a fi deocamdată o alianță fezabilă, nu pentru că partidele ar fi compatibile, ci pentru că pur şi simplu e nevoie de o oarecare stabilitate guvernamentală. Toată această teorie cum că se va forma o nouă majoritate prin preluarea ostilă a unor deputați s-a dovedit până acum falsă. Nici un deputat nou ales nu a trecut la un alt partid până acum.”
Europa Liberă: Au început discuțiile publice între socialiști şi deputații blocului ACUM. Socialiștii vor coaliție şi funcții, iar cei din ACUM insistă pe agenda antioligarhică. Unii se întreabă dacă deputaţii blocului ACUM au mers să discute cu socialiştii, de ce nu ar merge să discute şi cu democraţii. Ce le-aţi răspunde?
Radu Carp: „Sigur că, să spunem, vectorul pro-european a fost prezent iniţial, în urmă cu câţiva ani, în ambele formaţiuni, ambele partide. Știm foarte bine când doamna
Furtul miliardului a determinat un clivaj foarte puternic între două părţi ale segmentului zis pro-european ...
Maia Sandu era Ministrul Educației nu era nici o problemă cu domnul Plahotniuc. Acum lucrurile sunt însă diferite. Tot ce s-a întâmplat referitor la furtul miliardului au determinat un clivaj foarte puternic între două părţi ale segmentului să zicem pro-european, deşi forţăm puţin nota.
Cele două părţi au interese contrare în momentul de faţă. Nu ştiu ce ar putea să-i aducă la aceeași masă de negociere câtă vreme în alegerile locale am văzut că a existat o campanie total unii îndreptaţi împotriva altora, în alegerile parlamentare am văzut la fel. Nu cred că există vreun punct comun între cele două formaţiuni. Cei de la ACUM se tem că PD va încerca să racoleze forțat anumiţi deputaţi. Cei de la PD nu sunt foarte încântați de radicalismul ACUM. Practic între cele două formațiuni există foarte puţin loc de compromis.”
Europa Liberă: Şi între deputaţii blocului ACUM şi cei din fracțiunea socialiştilor ar exista altă situaţie?
Radu Carp: „Acolo iarăşi e o problemă legată de orientarea geopolitică pentru că socialiștii au cerut practic
Punctul forte al ACUM este orientarea pro-europeană...
să fie la timona politicii externe a R. Moldova or punctul forte al ACUM este tocmai orientarea pro-europeană. Până când nu se va găsi un compromis în legătură cu viitoarea orientare a R. Moldova o astfel de alianţă este foarte greu de realizat. Cred eu că ar fi nevoie de o mediere mai largă pentru a rezolva situația politică de la Chișinău. Cred că soluția poate veni tot din afara R. Moldova. Dinăuntru se vede că aceste clivaje sunt foarte puternice. Cred că aici este şi interesul Bruxelles-ului să se implice mai mult.
Din păcate însă situaţia actuală din R. Moldova se suprapune peste o situaţie pre-electorală în UE şi atunci interesul este mai scăzut pentru a media o anumită formulă de guvernare. Acesta este ghinionul acestor alegeri. Mulți comentatori au spus că alegerile organizate în iarnă se vor suprapune peste un calendar nefericit al UE, nefericit pentru că e marcat de incertitudini. Cred că până la urmă această ar fi soluţia, dar pe de altă parte nici guvernarea nu poate să aștepte nedefinit fără să fie clar cine îşi asumă responsabilitatea.”
Europa Liberă: Ce rol ar putea juca şeful statului Igor Dodon în aceste condiţii când vorbim despre incertitudinea pe scena politică?
Radu Carp: „Sigur că el vrea să pară că este mediatorul între mai multe forţe politice, dar nici un partid în afară de propriul partid nu-i acordă acest rol. În afară de socialiști nimeni nu-i recunoaște legitimitatea de broker, se spunem. Cred eu că lucrurile erau mult mai simple dacă Igor Dodon ar fi desemnat un candidat pentru funcția de premier de la bun început, o persoană fără afiliere politică pentru a vedea ce se întâmplă în parlament.
Noi discutăm teoretic despre posibile alianțe, dar deocamdată nu este nici un vot în Parlament legat de
Răspunderea ar trebui să revină şi unui formator care să încerce să realizeze o majoritate şi în care partidele să aibă încredere...
viitoarea guvernare. Răspunderea e mult prea mare pentru principalii actori. Cred că răspunderea ar trebui să revină şi unui formator care să încerce să realizeze o majoritate şi în care partidele să aibă încredere. Formula aceasta văd că nu se încearcă. De ce nu se încearcă? Probabil tot pentru că se așteaptă reacția partenerilor externi, respectiv UE şi Rusia. Cred că asta împiedică o formulă rațională de acest tip, adică desemnarea unui tehnocrat care pur şi simplu să încerce. Poate să predea mandatul dacă vede că nu poate obţine o majoritate.”
Europa Liberă: Dacă dau mână cu mână socialiştii şi democraţii. Cine are de câştigat şi cine poate pierde?
Radu Carp: „Despre această alianță subterană se vorbeşte de foarte multă vreme în R. Moldova si nu numai. Au existat şi elemente concrete care au acreditat idea cum că există o legătură subterană. Sigur ambele formaţiuni nu au interesul să pară că şi-au dat mâna. Cred însă că o astfel de alianţă nu ar fi stabilă. Chiar şi o alianţă informală, de genul guvern minoritar cu sprijin în parlament discret, nu ar fi fezabilă pentru că am văzut Moscova este foarte decisă a tăia orice legătură cu
iSocialiștii nu vor merge împotriva Moscovei decât dacă Plahotniuc este dispus la atâtea cedări încât, practic, rolul PD să fie total insignifiant în viitoarea coaliție de guvernare...
Vladimir Plahotniuc din diferite motive. Şi atunci cred că Moscova nu ar gira o asemenea alianţă, iar socialiștii nu vor merge împotriva Moscovei decât dacă Plahotniuc este dispus la atâtea cedări încât, practic, rolul PD să fie total insignifiant în viitoarea coaliție de guvernare. Aici este marea întrebare. Dacă se va ajunge la un asemenea compromis pentru a salva ce mai e de salvat, dacă se va ajunge la un guvern în care PD să fie vioara a doua. E de discutat şi această variantă. Cred că şi Vladimir Plahotniuc o are în vedere, cred că şi Igor Dodon o are în vedere, adică un dezechilibru marcat între cele două formațiuni pentru a nu supăra nici Moscova şi pentru a asigura oarecum şi supraviețuirea domnului Plahotniuc.
Există o bază de discuție. Dar un asemenea guvern care este negociat din interese pur politice nu cred că e o soluție pentru R. Moldova pentru că este nevoie de o guvernare capabilă să producă politici publice, să guverneze țara şi nu să răspundă unor comandamente politice a unui șef de partid.”
Europa Liberă: Maia Sandu, lidera PAS, sugera că dacă ea ar ajunge în fruntea unui guvern minoritar s-ar debloca finanţarea externă, ar veni bani din partea UE. ce părere aveţi despre acest lucru?
Radu Carp: „Sigur că există un gram de adevăr în sensul că finanţarea externă a fost blocată tocmai datorită lipsei reformei din justiţie şi singura grupare care şi-a asumat aceste eventuale decizii foarte dureroase, foarte radicale în justiţie este Blocul ACUM. Daci aici există o doză de adevăr.
Pe de altă parte, UE se află într-o situaţie pre-electorală. Alegerile au loc pe 26 mai. Până la acea dată şi imediat după ce se va şti care va fi noua formulă de guvernare în Europa cred că în continuare situația va fi blocată indiferent cine ar fi la Chişinău. Sigur că instituțiile funcționează şi în absența liderilor în UE, dar să nu exagerăm. Nu cred deblocarea finanțării pentru Moldova ar veni imediat după investirea unui guvern. Ar fi o perspectivă undeva până la sfârșitul anului în măsura în care s-ar dovedi niște măsuri concrete în justiție care să aibă efecte. Dar nu cred că automat se va întâmpla asta după înființarea oricărui guvern în R. Moldova.”
Europa Liberă: Dar un guvern minoritar ar avea şansă să scoată R. Moldova din criza politică?
Radu Carp: „E foarte dificil de spus pentru că în general noi avem tendinţa să aplicăm nişte concepte care sunt funcţionale în democraţiile occidentale. Când spunem guvern minoritar în Moldova nu e acelaşi lucru cu guvern minoritar într-o ţară occidentală. De ce? Pentru că şi până acum practic am avut un guvern minoritar, teoretic, dar practic a fost un guvern majoritar. A fost un guvern care şi-a asigurat prin diverse mijloace o anumită majoritate fără să o aibă în mod transparent în parlament.
Mie îmi e teamă de asemenea formule prin care e vorba de un guvern minoritar, dar de fapt e majoritar. Sau eu văd un guvern minoritar, dar care va fi ultra-minoritar, adică riscul unui guvern minoritar acum nu este să fie minoritar, ci să fie ultra-minoritar, să se bazeze strict pe voturile deputaților pe care îi are ceea ce evident poate duce la blocaje. Guvernul Filip nu a fost niciodată unul ultra-minoritar. Niciodată nu a depins strict de voturile deputaţilor PD.”
Europa Liberă: Credeţi că acum în R. Moldova totul depinde de vrerea şi puterea domnului Plahotniuc?
Radu Carp: „Nu, totul în R. Moldova depinde de
Totul în R. Moldova depinde de capacitatea de negociere a partidelor...
capacitatea de negociere a partidelor, capacitatea de a recunoaşte un anumit scop comun. Asta lipsește din actualele negocieri – ideea că există un scop comun al R. Moldova dincolo de partide şi dincolo de opiniile liderilor lor.”
Europa Liberă: Care ar trebui să fie acest scop comun?
Radu Carp: „Scopul comun este foarte simplu – R. Moldova nu are deocamdată şi nu are pe termen lung alternativă la integrarea europeană. Nu există din punct de vedere economic alternativă la integrarea europeană. Acest lucru îl ştiu şi socialiştii care afișează legătura specială cu Moscova. Şi ei ştiu foarte bine că nu e nici o şansă în afara UE, e vorba de o retorică pe care o întreţin. Deci practic toţi ştiu care e scopul comun, dar puţini sunt cei care îl recunosc şi public. Aici e marea ipocrizie din R. Moldova – socialiştii şi democraţii nu vor să recunoască că asta e singura cale, deşi ştiu foarte bine că asta este. ”