Linkuri accesibilitate

Raport american: rușii au torturat sistematic oameni la Herson


Siciriul unui localnic numit Artiom, care a murit în timpul ocupației ruse, este coborât în groapă la Herson, 27 noiembrie 2022.
Siciriul unui localnic numit Artiom, care a murit în timpul ocupației ruse, este coborât în groapă la Herson, 27 noiembrie 2022.

Un grup de cercetători americani de la Universitatea Yale au ajuns la concluzia că Rusia a pus la cale o campanie sistematică de arestări extrajudiciare, răpiri, torturare și ucidere a ucrainenilor care se opun ocupației ruse în Herson înainte de declanșarea invaziei ruse în Ucraina pe 24 februarie.

Într-un program numit „Observatory Conflict”, susținut de Departamentului de Stat de la Washington, echipa de cercetători de la Laboratorul de cercetări umanitare din cadrul Școlii de Sănătate Publică a Universității Yale a dat publicității un raport în care documentează 226 de cazuri de arestări și dispariții de persoane din regiunea Herson în perioada martie-octombrie 2022.

Profilul demografic și profesional al acestor persoane arată un model care reflectă o campanie premeditată proiectată se pare înainte de invazie, se spune în raportul cercetătorilor de la Yale.

„Aceste rezultate [ale cercertării] demonstrează un spectru larg de acuzații alarmante, între care acuzații de decese în custodie; utilizarea pe scară largă a torturii și a tratamentelor crude, inumane și degradante; jefuirea celor reținuți, violențe sexuale și pe bază de gen; participarea forțată la propagandă video; dispariții forțate; posibile arestări de pedepsire; amenințări la adresa rudelor; monitorizarea, manipularea și confiscarea dispozitivelor electronice”, arată raportul.

Singurul centru regional major ucrainean ocupat de armata rusă în cele aproape nouă luni care au trecut de la invazie, Herson a fost eliberat de forțele ucrainene la începutul acestei luni, după retragerea rușilor în fața înaintării armatei ucrainene.

A fost ultima dintr-o serie de victorii marcante ale apărătorilor Ucrainei asupra rușilor invadatori.

Ministrul ucrainean de Interne, Denis Monastirski, a declarat pe 18 noiembrie la televiziunea națională că anchetatorii au descoperit la Herson 63 de cadavre care aveau urme de tortură.

Atrocități comise de ruși pe scară largă

Moscova a respins acuzațiile că trupele sale au comis atrocități pe scară largă.

Dar gropile comune, dovezile privind execuțiile sumare și distrugerile descoperite după retragerea trupelor ruse și din alte comunități pe care le ocupaseră, cum sunt cele din Bucea, Izium și Liman, au întărit argumentele pentru lansarea unor anchete internaționale de către Națiunile Unite și alte organisme internaționale.

„Raportul detaliază profilul demografic al persoanelor arestate sau dispărute, multele acuzații de abuz - inclusiv tortură și tratamente crude, inumane și degradante - și implicațiile acestor acuzații din punctul de vedere al legislației umanitare și pentru respectarea drepturilor omului pe plan internațional”, se spune în raportul de la Yale dat publicității pe 18 noiembrie.

Șeful Comisiei pentru drepturile omului din Parlamentul de la Kiev, Dmitro Lubineț, a dat publicității pe 17 noiembrie o înregistrare video despre care spune că arată o cameră de tortură folosită de ruși la Herson.

Rusia a atacat frecvent cu rachete, drone sinucigașe și tiruri de artilerie zone civile fără nici o relevanță din punct de vedere militar, cum ar fi blocuri de locuințe, școli, teatre și centre comerciale, precum și infrastructura energetică de gaz și electricitate a Ucrainei.

Departamentul de Stat: „Poporul Ucrainei cere și merită să i se facă dreptate”

În ultimele zile, rușii au provocat distrugeri masive la rețelele electrice și conductele de gaze din Ucraina, lăsând fără energie electrică, apă și căldură 10 milioane de oameni ai unei țări care înainte de război avea o populație de 44 de milioane de locuitori.

Programul „Observatory Conflict” este susținut de Departamentul de Stat de la Washington, dar diplomația americană caută și compilează separat dovezi privind abuzurile rușilor în Ucraine.

Anunțând publicarea raportului cercetătorilor de la Yale, Departamentul de Stat a spus: „Statele Unite rămân neclintite în sprijinul lor pentru guvernul și poporul Ucrainei în lupta lor pentru libertate. Există o singură țară care duce acest război neprovocat, nepremeditat, cu nerespectarea voită a vieții umane: Rusia. Statele Unite sunt decise să îi facă să plătească pe cei vinovați, indiferent de cât de mult timp va lua asta. Poporul Ucrainei cere și merită să i se facă dreptate.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG