Linkuri accesibilitate

Evoluții în războiul Rusiei din Ucraina: 10 milioane de ucraineni fără electricitate


Valurile succesive de atacuri cu rachete rusești au avariat grav aproape jumătate din sistemul energetic al Ucrainei, a declarat premierul ucrainean Denis Șmîhal, în timp ce luptele grele continuă în estul și sudul țării, relatează agenția Reuters.

Conflict

  • Ministerul rus al Apărării spune că Ucraina ar fi executat mai mult de 10 prizonieri de război ruși. Nu există deocamdată o reacție din partea Kievului, care a acuzat în mod repetat Rusia că a comis crime de război în Ucraina, acuzații respinse de Moscova.
  • Agenția rusă RIA Novosti a relatat că doi civili au fost uciși și alți șase răniți joi de bombardamente ucrainene la Nova Kahovka, care au continuat și vineri. Orașul e situat lângă un baraj despre care ambele tabere se acuză reciproc că vor să-l distrugă.
  • Ministerul rus al Apărării a spus că atacurile rusești de joi din Ucraina au avut ca țintă infrastructura militară și energetică a țării, au relatat agențiile de presă din Rusia
  • Cam 10 milioane de ucraineni au rămas fără electricitate, a declarat joi seara președintele Ucrainei Volodimir Zelenski. În momentul declanșării războiului Rusiei în Ucraina, această țară avea 44 milioane de locuitori.
  • Un martor Reuters a auzit vineri dimineață explozii în centrul orașului Herson, și a văzut nori negri de fum ridicându-se din spatele mai multor clădiri.
  • Armata ucraineană a declarat că forțele ruse au tras tiruri de artilerie contra orașelor Bahmut și Soledar din regiunea Donețk, rușii lovind și orașele Balaklia, în regiunea nord-estică Harkov și Nicopole, situat pe malul rezervorului Kahovka opus centralei nucleare Zaporojia.

Agenția Reuters nu a putut verifica relatările de pe câmpul de luptă.

Diplomație

  • Comisarul european pentru comerț Valdis Dombrovskis a oferit Ucrainei „sprijinul neabătut” al celor 27 state membre în Uniunea Europeană și a condamnat „războiul brutal” al Rusiei contra țării vecine, în timpul vizitei pe care a făcut-o vineri la Kiev.
  • Rusia a spus că speră să ajungă la un schimb de prizonieri cu Statele Unite, pentru a obține eliberarea traficantului de arme Viktor Bout, poreclit „negustorul morții”, condamnat și închis în America, într-un schimb care o va include pe jucătoarea de baschet americană Britney Griner, condamnată la închisoare în Rusia pentru deținere de canabis de uz medicinal, legal în Statele Unite, dar ilegal în Rusia.
  • Rusia e deschisă unui dialog la nivel înalt cu Statele Unite, a declarat vineri un diplomat rus, dar Kremlinul a respins ideea unui summit între președintele rus Vladimir Putin și președintele Statelor Unite Joe Biden, spunând că acesta este „exclus”, pentru moment.

Economie

  • O oficialitate de rang înalt a Națiunilor Unite a salutat extinderea cu patru luni a acordului care a permis reluarea exporturilor de cereale ale Ucrainei din porturile sale de la Marea Neagră, pentru a ușura criza alimentară globală, dar a spus că mai sunt multe de făcut.
  • Președintele rus Vladimir Putin a discutat vineri la telefon cu președintele turc Recep Erdogan ideea creării în Turcia a unui „centru de gaze”.
  • Exporturile energetice ale Rusiei în China au crescut cu 64% în valoare și cu 10% în volum anul acesta, după ce Moscova și-a redirecționat exporturile către țări „prietene”, a anunțat vineri vicepremierul rus Alexander Novak.

Citat

„Gulagul, creat în 1933, și actualul sistem penitenciar [din Rusia] sunt identice, cu excepția numelui”, a declarat Olga Romanova, reprezentanta grupului Rusia După Gratii, care militează pentru respectarea drepturilor deținuților din Rusia, referindu-se la condițiile la care trebuie să se aștepte baschetbalista americană Britney Griner, care a fost transferată la colonia penitenciară IK-2 din Yavas.

Serviciul penitenciar din Rusia nu a răspuns întrebărilor agenției Reuters legate de condițiile din închisorile rusești.

  • 16x9 Image

    Lucian Ştefănescu

    Lucian ȘTEFĂNESCU (născut la Cluj în 1959), ziarist, corespondent la Biroul RFE/RL de la București (din 1991) și apoi redactor în Serviciul românesc al Europei Libere de la Praga.

XS
SM
MD
LG