Linkuri accesibilitate

Raport CIA: În ianuarie 1990, Frontul Salvării Naționale din România a cerut sprijinul Securității regimului Ceaușescu


Comemorarea Revoluției de acum 30 de ani

Frontul Salvării Naţionale (FSN) din România a fost, în ianuarie 1990, în situaţia de a cere susţinerea Securității regimului Nicolae Ceauşescu, în contextul în care în România continuau demonstraţiile pro-democraţie, arată documente declasificate de Agenţia Centrală de Informaţii (CIA), citate de agenția Mediafax.

Un raport CIA din 27 ianuarie 1990 arăta că se amplifica „mişcarea de contestare” a Frontului Salvării Naţionale (FSN), care „nu mai poate ascunde lipsa de credibilitate şi disensiunile interne”. (...) „Preşedintele Iliescu a admis joi că situaţia politică este instabilă, avertizând că s-ar instala anarhia dacă s-ar prăbuşi guvernul provizoriu”, se arată în documentul CIA datat 27 ianuarie 1990 și citat de Mediafax.

Un alt raport CIA, datat 30 ianuarie 1990, avea titlul „România: Securitatea revine”. „Continuarea demonstraţiilor antiregim împinge Frontul Salvării Naţinale (FSN), aflat la putere, să recurgă la susţinerea necruţătoarei foste poliţii politice a lui Ceauşescu. Aşa cum s-a întâmplat în timpul înlăturării lui Ceauşescu, armata română ar putea juca un rol-cheie în supravieţuirea FSN”, se mai arată în documentul CIA din 30 ianuarie 1990. Unele părţi ale raportului rămân clasificate, arată agenția românească citată.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG