Linkuri accesibilitate

Raport HRW: Rusia a comis crime de război în sudul ocupat al Ucrainei


Schimb de prizonieri între armatele rusă și ucraineană
Schimb de prizonieri între armatele rusă și ucraineană

Human Rights Watch (HRW) acuză Rusia de acte de tortură, de detenții ilegale și eliminarea civililor în zonele ocupate din sudul Ucrainei din regiunile Herson și Zaporojie.

Într-un raport publicat la 22 iulie, organizația de supraveghere a drepturilor cu sediul la New York a declarat că presupusele încălcări comise de forțele ruse, care au inclus și torturarea prizonierilor de război ucraineni deținuți în zona aflată sub controlul lor, sunt considerate crime de război.

„Forțele rusești au transformat zonele ocupate din sudul Ucrainei într-un abis al fricii și al anarhiei sălbatice”, a afirmat Iulia Gorbunova, de la HRW. „Tortura, tratamentele inumane, precum și detenția arbitrară și izolarea ilegală a civililor se numără printre crimele de război evidente pe care le-am documentat, iar autoritățile ruse trebuie să pună capăt imediat acestor abuzuri și să înțeleagă că pot fi și vor fi trase la răspundere.”

HRW a precizat că, pentru a întocmi raportul, a vorbit cu 71 de persoane din Herson, Melitopol, Berdiansk, Skadovsk și alte 10 orașe și localități din regiunile Herson și Zaporojie. Martorii au descris 42 de cazuri în care trupele rusești au reținut civili în mod arbitrar, în unele cazuri fără să le permită să comunice cu exteriorul, i-au torturat pe mulți dintre ei, iar unii dintre cei reținuți au dispărut.

Trei membri ai Forțelor de Apărare Teritorială care aveau statutul de prizonieri de război au fost, de asemenea, torturați. Doi dintre ei au murit, potrivit HRW.

XS
SM
MD
LG