Linkuri accesibilitate

Războiul din Ucraina, considerat unul dintre factorii determinanți ai foametei mondiale (raport ONU)


Organizația Națiunilor Unite a avertizat că este posibil ca insecuritatea alimentară acută „să crească vertiginos” până la sfârșitul anului „în 19 puncte fierbinți ale foametei" din întreaga lume, în mare măsură din cauza războiului Rusiei împotriva Ucrainei.

Constatările au fost prezentate într-un raport comun publicat pe 21 septembrie de Organizația pentru Alimentație și Agricultură a ONU și de Programul Alimentar Mondial, care a enumerat războiul din Ucraina și alte conflicte, fenomenele climatice extreme, strămutarea oamenilor și instabilitatea economică drept „factori-cheie” ai insecurității alimentare globale.

Raportul solicită inițierea „unor acțiuni umanitare urgente pentru a salva vieți și a oferi posibilități de trai și pentru a preveni foametea în țările cu risc ridicat, unde se așteaptă ca insecuritatea alimentară acută să se înrăutățească” în următoarele trei luni.

Seceta din Cornul Africii, unde penuria de alimente a fost agravată de obstacolele în calea importului de cereale ucrainene din cauza invaziei Rusiei din februarie, a fost indicată ca factor care a dus oamenii în „pragul foametei”. Raportul subliniază, de asemenea, impactul inundațiilor musonice dezastruoase din Pakistan, zonă care se bazează în mare măsură pe importurile de cereale rusești și ucrainene, precum și precipitațiile sub media preconizată și seceta din Afganistan, ca fiind contribuții majore la insecuritatea alimentară din aceste țări.

Siria, în Orientul Mijlociu, și țările din America Latină Guatemala, Honduras și Haiti se numără, de asemenea, printre cele 19 „puncte fierbinți ale foametei”. În total, se așteaptă ca un număr record de aproximativ 970.000 de persoane să se confrunte cu o "foamete catastrofală" în întreaga lume dacă nu se iau măsuri.

XS
SM
MD
LG