Linkuri accesibilitate

Raport Promo-LEX: utilizarea abuzivă a resurselor administrative și nereguli în finanțarea campaniei electorale


(Foto arhivă)
(Foto arhivă)

Un nou raport de monitorizare cu semnătura Asociației Promo-LEX arată că în primele două săptămâni de campanie (13-27 aprilie), atât la Chișinău cât și la Bălți, s-au înregistrat cazuri de utilizare abuzivă a resurselor administrative. Observatorii au mai remarcat că unii concurenți electorali nu și-au raportat toate cheltuielile și că fac uz în continuare de mesaje discriminatorii.

Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:04:00 0:00
Link direct

În atenția observatorilor din rețeaua Promo-LEX au ajuns cel puțin 25 de situații în care candidații au folosit resurse administrative. În timpul orelor de muncă, aceștia au organizat întâlniri cu alegătorii în incinta grădinițelor, au mers la întreprinderi de stat să-și prezinte programele în fața angajaților, reușind să ajungă și în fața lucrătorilor medicali la instituțiile de sănătate. La astfel de acțiuni au recurs: candidatul PSRM, Ion Ceban, Valeriu Munteanu din partea PL-ului, candidatul PPDA, Andrei Năstase, candidatul independent Elena Grițco. La Bălți, aceeași situație a fost constată în cazul concurentului Nicolai Grigorișin din partea formațiunii Partidul Nostru.

Şeful misiunii de observare, Pavel Postică notează că mai mulți concurenți electorali au omis o parte din cheltuieli atunci când au prezentat rapoartele financiare, suma neraportată ridicându-se la circa 670 de mii de lei.

Postică spune că anumite carențe de ordin legislativ lasă loc de interpretări în cazul unor cheltuieli din campanie:

„În premieră, de fapt, un partid politic a utilizat banii din subvențiile de stat pentru finanțarea campaniei electorale, era vorba de Partidul Liberal care a donat 530 de mii de lei. Pe de altă parte, este vorba de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, care a transferat peste 900 de mii de lei din contul partidului în contul Fondului Electoral. Și aici iarăși apare o situație destul de sensibilă, or legea spune că o persoană juridică nu poate dona pentru finanțarea unei campanii electorale mai mult de 100 salarii medii pe economie, adică nu mai mult de 615 mii lei.”

În primele două săptămâni de campanie, observatorii au înregistrat 142 activități de promovare politică în Chișinău și 88 la Bălți. Cele mai multe au fost organizate de Partidul Socialiștilor, urmat de Partidul Platforma Demnitate și Adevăr și Formațiunea Partidul Nostru.

Dacă aceste acțiuni au putut fi ușor contabilizate de observatori, atunci în alte cazuri, aceștia au fost restricționați de autoritățile electorale, mai spune Pavel Postică:

„Nu este vorba doar de obstrucționarea accesului la dosarele concurenților electorali. Misiunea de Observare Promo-LEX așa și nu a obținut acces la primul proces verbal prin care a fost aleasă conducerea Circumscripției Electorale Chișinău pe motiv că acest proces verbal nici nu există la Circumscripția Electorală Chișinău. Noi nu am avut acces la rapoartele financiare care urmau să fie depuse de candidații independenți, pentru că rapoartele financiare ale partidelor politice sunt depuse direct la Comisia Electorală Centrală.”

Experții Promo-Lex au mai înregistrat cel puțin șapte cazuri în care concurenții electorali au fost ținta unor mesaje discriminatorii și 2 situații în care chiar unul dintre candidați a fost inițiator. Este vorba de liberalul Valeriu Munteanu care a utilizat, potrivit observatorilor, un discurs instigator la ură și care promovează stereotipurile legate de vârstă.

În perioada de monitorizare, Promo-LEX a mai atestat o creștere a numărului de știri false și manipulatorii în care sunt vizați diferiți concurenți electorali.

De altfel, un prim raport de observare al Centrului pentru Jurnalism Independent arată o angajarea politică a majorității radiodifuzorilor în alegeri. Studiul constată că radiodifuzorii naționali Prime TV, Canal 2 și Publika TV, care au anunțat că nu vor reflecta campania electorală, au difuzat mai multe materiale cu caracter electoral prin care au favorizat-o masiv pe candidata independentă Silvia Radu. În același timp, Publika TV l-a defavorizat pe candidatul PPDA, Andrei Năstase. Acesta însă a beneficiat de tratament eminamente favorabil în emisiunile postului de televiziune Jurnal TV. Iar în programele canalelor NTV Moldova și Accent TV a fost intens promovat candidatul PSRM, Ion Ceban, fiind criticați ceilalți concurenți.

  • 16x9 Image

    Tamara Grejdeanu

    Sunt parte din echipa Europei Libere din 2012 și în cei mai mulți ani de când sunt aici am povestit la radio despre oameni și preocupările lor, am scris despre educație, justiție și drepturile omului. În 2022 am trecut în departamentul digital și alături de cei mai faini colegi, sper că facem o treabă bună la moldova.europalibera.org.

XS
SM
MD
LG