Linkuri accesibilitate

Raport suedez: scurgerile din Marea Baltică au fost cel mai probabil cauzate de sabotaj


Imagine realizată de un pilot al Gărzii de Coastă din Suedia pe 27 septembrie 2022.
Imagine realizată de un pilot al Gărzii de Coastă din Suedia pe 27 septembrie 2022.

Serviciul de securitate și procuratura din Suedia spun că ancheta preliminară asupra scurgerilor de la două conducte rusești din Marea Baltică întăresc suspiciunile că ele au fost cauzate de un sabotaj.

Potrivit unui comunicat al serviciului suedeze de securitate dat publicității pe 6 octombrie, investigația a confirmat că scurgerile de la conductele Nord Stream 1 și Nord Stream 2 s-au datorat unor „detonări”. Serviciul nu a dat detalii despre ancheta sa, dar într-o declarație separată, procurorul care a condus ancheta preliminară a spus că zona scugerilor va fi temporar închisă, pentru a se ancheta „sustragerea de probe de la locul faptei”.

Guvernele suedez și danez spuseseră mai devreme că e posibil ca sute de kilograme de explozivi să fi fost folosite pentru un act deliberat de sabotaj.

Uniunea Europeană și NATO au numit și ele „sabotaj” exploziile de la conductele Nord Stream, unele oficialități de la UE acuzând Rusia că s-ar afla în spatele atacurilor.

Kremlinul a negat însă, arătând cu degetul spre Statele Unite, acuzație respinsă imediat de administrația de la Washington.

XS
SM
MD
LG