Linkuri accesibilitate

Rata șomajului, în scădere în R. Moldova


În Republica Moldova, numărul șomerilor, în prima jumătate a anului curent, a fost de 21.600 de persoane, în descreștere cu aproape 10.000 față de aceeași perioadă a anului trecut.

Datele prezentate de Biroul Național de Statistică arată că șomajul a afectat într-o măsură mai mare bărbații (circa 57%) și persoanele din mediul urban (65,4%).

Rata șomajului la nivel de țară a atins indicele de 2,4%, față de 3,6 – în prima jumătate a anului trecut. Cea mai mare rată a șomajului (3,5%) este în mediul urban. Cea mai mare rată a șomajului este în rândul persoanelor de 15-24 ani.

Potrivit expertului în economie Alexandru Fală, scăderea ratei șomajului se explică printr-o dinamică pozitivă în unele sectoare ale economiei, care a dus și la creșterea ocupării populației. În special, expertul a menționat comerțul intern și transporturile.

În Republica Moldova, numărul populației ocupate constituie în jur de 879.000 de persoane, în creștere cu peste 4% față prima jumătate a anului 2021.

Datele Biroului Național de Statistică arată că în sectorul agricol au activat peste 200 de mii de persoane, iar în cele non-agricole 677 de mii persoane, în creștere cu 4,9% față de aceeași perioada a anului trecut (în trimestrul II 2021 – 646 de mii).

Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, pe piața muncii sunt 11.100 de locuri vacante.

XS
SM
MD
LG