Linkuri accesibilitate

Rata de infectare cu COVID-19 continuă să scadă, ca și interesul populației pentru vaccinare


Autoritățile din sănătate se arată îngrijorate că pandemia de Covid-19, pe o pantă descendentă de mai multe săptămâni, şi-ar putea relua creșterea în R. Moldova. Îngrijorarea este alimentată de scăderea tot mai pronunțată a interesului pentru vaccinare. În ultima săptămână, ritmul imunizării a scăzut aproape proporțional cu cel al noilor cazuri de infectare. Până acum, puțin peste 3% din populație a fost vaccinată complet, iar aproape 11% - cu o singură doză.

Rata de infectare cu COVID-19 continuă să scadă, ca și interesul populației pentru vaccinare
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:03:43 0:00
Link direct

După o creștere constantă în medie cu 10 mii de vaccinați săptămânal şi un record absolut de 100 de mii de imunizări în 7 zile, autoritățile sanitare constată că nu doar pandemia bate în retragere, dar și interesul pentru vaccinare. R. Moldova a înregistrat în ultima săptămână o scădere cu 35% a numărului de noi infectări cu Covid. S-a redus însă şi numărul persoanelor imunizate cu aproape o treime, în pofida unor maratoane organizate în premieră în teritoriu, la Briceni şi Edineţ, şi a vaccinării din casă în casă, la Cimişlia.

Lentoarea campaniei de vaccinare s-ar explica mai curând prin reticența populației față de anumite tipuri de vaccin și nu prin atitudinea faţă de imunizare în generale, consideră Angela Paraschiv, șefa Departamentului epidemiologie a Universității de Medicină. Ea dă asigurări că toate tipurile de vaccin utilizate în R. Moldova sunt eficiente, protejează de infectare, de forme grave de Covid şi reduc răspândirea infecției. Dovadă în acest sens este statistica în scădere cu peste 90% a îmbolnăvirilor printre lucrătorii medicali, cel mai numeros grup imunizat până acum, explică Angela Paraschiv:

Avem persoane care preferă un anumit tip de vaccin...

„Avem persoane care preferă un anumit tip de vaccin, dar scopul nostru este să eliminăm infecția, iar acest lucru este posibil doar dacă vaccinăm un număr suficient de populație, peste 70%. Îndemnăm cetățenii să nu conteze pe anumit tip de vaccin, dar să se vaccineze cu vaccinul care este disponibil, ținând cont şi de situația epidemiologică care se creează în afara R. Moldova și anume varianta indiană, care deja se înregistrează în mai multe țări, inclusiv în România au fost înregistrate 23 de persoane cu variantă indiană.”

În R. Moldova nu există deocamdată cazuri confirmate de infectări cu tipul indian al coronavirusului, dar dacă ritmul vaccinării va continua să fie lent, riscul apariţiei noilor tipuri este mare, atenţionează Angela Paraschiv:

„Atât timp cât această variantă circulă în afara ţării, sigur că este riscul şi pentru R. Moldova să fie determinată astfel de variantă. Un indicator ar fi creșterea numărului de cazuri de infectări în R. Moldova. Atunci când vom înregistra această creştere, sigur că vom putea presupune că această variantă a ajuns şi în R. Moldova. Pentru a nu a avea un asemenea impact este important să continuăm vaccinarea populaţiei. Autoritățile fac tot posibilul pentru a aduce cât mai mult vaccin în ţară, iar responsabilitatea noastră este să ne imunizăm.”

Din martie, de la începutul campaniei de imunizare, R. Moldova a recepţionat peste 930 de mii de doze de vaccinuri anti-Covid, dintre care mai mult de jumătate au şi fost deja administrate. Secretarul de stat al Ministerului Sănătăţii, Denis Cernelea, precizează că cele peste 520 de puncte de imunizare deschise pe întreg teritoriul ţării dispun de suficiente doze pentru a menține în ritmuri alerte imunizarea. Funcționarul afirmă că, în pofida cererii reduse în ultima săptămână, datorată în special epuizării stocurilor de Pfizer, vaccinarea are loc, în mare parte, conform planului autorităților care şi-au propus să imunizeze 70% din populația eligibilă până la finele acestui an. Totuşi, pentru a impulsiona procesul, autorităţile planifică în continuare să desfășoare în teritoriu maratoanele de vaccinare şi să activeze mai multe echipe mobile de informare despre beneficiile imunizării în localitățile rurale unde populaţia pare a fi deocamdată mai rezervată.

XS
SM
MD
LG