Linkuri accesibilitate

Rata dobânzii la „Prima Casă” ar putea fi limitată la 6% pe 12 luni


Guvernul va încerca să limiteze creșterea ratelor dobânzii pentru creditele la „Prima Casă” și a propus ca rata dobânzii să nu mai poată fi majorată cu mai mult de 4% o dată la 6 luni și mai mult de 6%, o dată la 12 luni. Proiectul propunerii a fost pus în dezbatere publică de Ministerul Economiei, relatează Anticorupție.md.

Dacă propunerea este aprobată, aceste limite s-ar aplica creditelor din programul „Prima Casă” acordate până la 1 iulie 2022.

De la 1 iulie 2022, rata dobânzii la creditele ipotecare și cele oferite prin programul guvernamental „Prima Casă” au crescut cu 5,35 puncte procentuale. Potrivit Băncii Naționale a Moldovei, majorarea se datorează faptului că rata de referinţă a crescut de la 4,12 la sută până la 9,47 procente.

Programul de stat „Prima Casă” a fost lansat în martie 2018, de guvernarea democrată. Până acum, prin acest program au fost procurate 8.030 de locuințe. Din numărul total de beneficiari, peste 5.500 sunt familii și peste 2.500 sunt tineri necăsătoriți. Vârsta medie a cumpărătorilor este de 31 de ani. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 4,39 miliarde de lei.

Ascultă podcasturile Europei Libere

Previous Next

XS
SM
MD
LG