Linkuri accesibilitate

„Ratificați, nu trișați” - Marșul solidarității la Chișinău


Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani.

Câteva sute de persoane au participat în centrul Chișinăului la cea de-a 6-a ediție a Marșului Solidarității. Acțiunea din acest an a fost dedicată ratificării Convenției Consiliului Europei privind prevenirea și combaterea violenței împotriva femeilor și a violenței domestice, cunoscută drept Convenția de la Istanbul.

„Ratificați, nu trișați” - Marșul solidarității la Chișinău
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:59 0:00
Link direct

Organizatorii, Grupul de inițiative feministe din Moldova, care este o comunitate informală de activiști și activiste ce promovează egalitatea de gen, susțin că este crucial pentru femeile din Moldova ca acest document să fie ratificat.

Convenția de la Istanbul este primul document juridic ce prevede o abordare unitară pentru prevenirea, investigarea și pedepsirea actelor de violență împotriva femeilor și fetelor, violenței domestice, inclusiv prin pedepsirea penală a abuzatorilor, explică experții.

Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor...

Convenția a fost adoptată la Istanbul la 11 mai 2011 și semnată de R. Moldova la 6 februarie 2017 și de atunci organizațiile și activiștii pentru drepturile omului și Moldova solicită autorităților ratificarea acestui document.

Organizatorii marșului de duminică, 8 martie, susțin că violența față de fete și femei rămâne a fi cea mai gravă încălcare a dreptului omului din R. Moldova. Aproape jumătate din femeile în vârstă de 18-74 de ani au fost supuse hărțuirii sexuale, începând cu vârsta de 15 ani. Aproape trei sferturi din femeile din Moldova (73%) care au avut vreodată un partener intim, au fost supuse unei forme de violență.

Doar în 2019, 7 femei au fost omorâte de partenerii lor, se arată într-un raport OSCE, invocat de organizatori. Marșul Solidarității a avut loc în Centrul Capitalei, de-a lungul Bulevardului Ștefan cel Mare și Sfânt, din scuarul magazinului Unic Centru Comercial până în Parcul Dendrarium, unde a continuat cu un picnic.

Organizatorii au anunțat că în spiritul solidarității, are loc și o colectare de produse de igienă pentru femeile în situații de risc: femeile străzii și victimele violenței.

Previous Next

XS
SM
MD
LG