Linkuri accesibilitate

Răzbunarea lui Putin: Explozii în Kiev și Harkov


Protest în centrul Kievului, 31 decembrie 2023. Pe afișe scrie „Copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun, fiul meu pe un tată. Participanții cereau mai ales eliberarea unor prizonieri ucraineni din Rusia. (AP Photo/Alex Babenko)
Protest în centrul Kievului, 31 decembrie 2023. Pe afișe scrie „Copiii îl așteaptă pe Moș Crăciun, fiul meu pe un tată. Participanții cereau mai ales eliberarea unor prizonieri ucraineni din Rusia. (AP Photo/Alex Babenko)

Rusia a atacat marți Kievul și Harkovul cu rachete, au anunțat oficialii ucraineni, citați de agenția de presă Reuters.

Kievul a fost zguduit de explozii la începutul zilei de 2 ianuarie, iar armata ucraineană a declarat că sistemele de apărare aeriană au respins un atac cu rachete rusești asupra capitalei ucrainene, la câteva ore după ce dronele militare rusești ar fi vizat orașul.

Rusia a lansat marți dimineață valuri de rachete asupra capitalei Ucrainei, întrerupând curentul în anumite părți ale orașului. Resturi ale proiectilelor doborâte au căzut peste întreaga zonă centrală a orașului. Amploarea completă a atacului nu a fost încă evaluată. Acest val de rachete și drone urmează celui mai mare atac aerian al Rusiei asupra Ucrainei, care a avut loc vinerea trecut și a ucis cel puțin 39 de persoane.

„Explozii în capitală”, scrie primarul Vitali Kliciko pe rețeaua Telegram, îndemnând oamenii să stea în adăposturi. Primarul Kievului spune că s-au înregistrat cel puțin 10 răniți. Resturile unei drone doborâtă de „antiaeriana” ucraineană au provocat în incendiu în districtul Desnianski al capitalei, a precizat Kliciko, adăugând că serviciile de urgență se află la fața locului. Conductele de gaz au fost avariate în districtul Pecerski din Kiev, iar electricitatea a fost întreruptă în mai multe clădiri ale capitalei.

De asemenea, Harkovul, un oraș cu aproximativ 1,4 milioane de locuitori din estul Ucrainei, a fost și el supus unui „atac masiv cu rachete”, a spus primarul Ihor Terehov, fără a putea face deocamdată o evaluare a pierderilor umane și materiale.

Marți, înaintea atacului, forțele aeriene ucrainene informau că au distrus toate cele 35 de drone de atac pe care Rusia le-a lansat după miezul nopții, vizând mai multe orașe din Ucraina, inclusiv Kievul.

„Țară teroristă”

Atacurile au loc la o zi după ce Rusia a lansat un număr record de 90 de drone de tip Shahed în Ucraina, în primele ore ale noului an. Președintele rus Vladimir Putin a declarat că țara sa își va „intensifica” atacurile asupra țării vecine pe care a invadat-o pe 24 februarie 2022. Atacurile „teroriste” ale Ucrainei asupra Belgorodului „nu vor rămâne nepedepsite”, a amenințat Putin. Pe 30 decembrie, bombardamentele din Belgorod au ucis peste 24 de oameni și au rănit peste 100 de alte persoane. Rusia a acuzat Ucraina pentru acel atac. Kievul nu a făcut niciun comentariu, însă oficialii ucraineni au susținut adesea că Rusia folosește regiunea respectivă pentru a lansa atacuri împotriva obiectivelor militare și civile ucrainene.

La rândul său, președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, a numit Rusia „țară teroristă” și a declarat într-un interviu acordat publicației The Economist la 1 ianuarie că Putin nu dă semne că ar dori pacea. Orice indiciu că Putin ar dori să poarte discuții de pace, spunea Zelenski, reflectă doar faptul că „este în criză de trupe și armament.”

XS
SM
MD
LG