Linkuri accesibilitate

Reacția Rusiei: UE ar „manipula” Ucraina prin promisiunea aderării  


Purtătoarea de cuvânt a miinisterului rus de Externe, Maria Zaharova
Purtătoarea de cuvânt a miinisterului rus de Externe, Maria Zaharova

Ministerul rus de Externe a spus că Uniunea Europeană ar „manipula” Ucraina atunci când îi sugerează posibilitatea aderării.

Într-o reacție la recomandarea Comisiei Europene (CE) ca Ucrainei, dar și Republicii Moldova să i se acorde statut de țară candidată la aderare, purtătoarea de cuvânt, Maria Zaharova, a spus că Kievului i se promite mai puțin decât a solicitat.

„Vedem cum, pe parcursul mai multor ani, comunitatea occidentală manipulează ideea unei includeri a Ucrainei în structurile lor de integrare”, a spus Zaharova, citată de agențiile de presă ruse, adăugând că Ucraina „o duce însă din ce în ce mai rău”.

Ucraina a depus cerere de aderare la UE la scurt timp după ce a fost atacată militar de Rusia pe 24 februarie.

Pe 17 iunie, CE a recomandat ca Ucraina și R. Moldova să primească statut de țări candidate și a formulat o listă de condiții, care trebuie îndeplinite de cele două țări.

Liderii țărilor membre ale UE urmează să ia decizia la summit-ul lor de la Bruxelles din 23-24 iunie. Acordarea statutului candidate poate deschide calea aderării pentru Ucraina și R. Moldova în urma unor negocieri de aderare despre care se crede că vor fi îndelungate.

La Kiev, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a salutat recomandarea CE, spunând că este „recunoscător” președintei Comisiei, Ursula von der Leyen, și „fiecărui membru al CE pentru o decizie istorică”.

La Chișinău, președinta Maia Sandu a spus că avizul CE „consolidează aspirațiile noastre europene” și este „un pas enorm”. „Ne angajăm să muncim din greu și contăm pe sprijinul Consiliului European”, a mai spus Sandu.

XS
SM
MD
LG