Pe masura ce trece timpul se adinceste convingerea ca ziaristul si comentatorul politic de origine saudita Jamal Khashoggi ar fi fost ucis in cladirea consulatului Arabiei Saudite la Istanbul. Cum reactioneaza administratie americana? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Presedintele Trump a spus ca este foarte ingrijorat pentru soarta lui Jamal Khashoggi, recunoscind ca incidiciile par sa arate că analistul care scria pentru Washington Post a fost ucis. Dar Donald Trump a adaugat că „nu este acceptabil”, din punctul sau de vedere ca vinzarile de arme catre Arabia Saudita, in cazul in care se dovedeste ca regimul saudit este raspunzator de moartea lui Khashoggi, să fie oprite. Seful executivului american a explicat ca daca Statele Unite nu ar vinde arme Riadului, atunci Rusia sau China ar face-o, continuind „La ce ne-ar folosi?”.
Nu de aceasi parere par a fi insa senatori republicani proeminenti. Seful Comisiei pentru Relatii Internationale, Bob Corker, crede ca pe zi ce trece există motive sa se creadă că Jamal Khashoggi a fost ucis si ca regimul de la Riad este amestecat. La fel si senatorul de Carolina de Sud, Phill Graham care atrage atentia că, daca ipotezele vehiculate acum se adeveresc, regimul saudit este cel care pune in pericol relatiile cu America, facind un gest atit de necugetat si iresponsabil.
Graham, care este un sustinator al presedintelui Trump s-a declarat multumit de reactia presedintelui, scotind in evidenta ca raporturile cu Arabia Saudita sint importante, in perspectiva strategica, mai ales prin raportare la Iran. Dar – crede senatorul – reactia la aceasta grava situatie nu se poate restringe la o atitudine pragmatică, pentru ca in joc este identitatea americana, cum reactioneaza Statele Unite la omorirea unui ziarist de catre regimul unei tari.
Graham considera situatia – daca se adevereste – inacceptabla, spunind ca vor exista sanctiuni serioase, prin globalizarea Actului Magnitsky, care a fost aplicat pina acum doar Rusiei, dar poate fi extinsă. Acesta vizeaza sanctiuni specifice impotriva celor care se fac vinovati de activitati criminale.
Washington Post a relatat ca exista informatii – interceptari de convorbiri – din care reiese ca oficialitati saudite ar fi planuit sa-l atraga pe Jamal Kashoggi in Arabia Saudita unde urma sa fie retinut. Se pare ca cele intimplate in Turcia au fost varianta de rezerva la acel plan. Motivul este ca printul mostenitor saudit, Mohammed bin Salman, care este liderul de facto al tarii, nu suporta sa fie criticat si nu ezita in actele de represiune, cînd cineva i se opune. Altfel, printul e considerat un reformator. Autoritatile din Turcia cred că un numar de 15 persoana, care au sosit la consulat de la aeroport, l-ar fi ucis pe aceasta si scos din țară după asasinat.