Linkuri accesibilitate

Reacții la votul împotriva judecătoarei Domnica Manole de la CC


Susținători ai PAS și PPDA în fața Curții Constituționale, 23 aprile, 2021
Susținători ai PAS și PPDA în fața Curții Constituționale, 23 aprile, 2021

Criza politică din R. Moldova a intrat într-o nouă fază vineri, când majoritatea parlamentară dominată de socialiști a decis s-o demită pe judecătoarea Domnica Manole de la Curtea Constituțională, numindu-l judecător pe Boris Lupașco, iar PAS și-a chemat suporterii să iasă în stradă ca să apere CC.

Votul socialiștilor și aliaților lor împotriva judecătoarei Manole, ca și cel pentru numirea lui Lupașco, au venit după ce CC a încuviințat recent intenția președintei Maia Sandu de a dizolva parlamentul, dându-i ocazia să convoace alegeri anticipate, probabil după ridicarea stării de urgență. PSRM a spus că acea decizie CC a fost politică și comandată de președinta țarii. La rândul ei, conducerea CC a calificat vineri drept „politic” votul împotriva judecătoarei Manole, considerându-l fără valoare legală.

Iar Igor Grosu, șeful partidului PAS, dominat de Maia Sandu, a chemat oamenii să meargă la sediul CC din Chișinău ca să împiedice un presupus plan al socialiștilor de a „intra cu forța” acolo. PPDA a anunțat că va sprijini protestul.

Președinta Maia Sandu a convocat apoi Consiliul Suprem de Securitate, ca să discute ceea ce consideră a fi pericolul la adresa ordinii constituționale.

Șeful delegației UE în Moldova, Peter Michalko, a luat partea președintei în noua dispută cu socialiștii, spunând că a avut loc „un atac clar asupra Constituției și independenței CC”. O poziție similară a exprimat și ambasadorul Statelor Unite, care a discutat cu președinta Sandu.

XS
SM
MD
LG