Luni, 21 februarie, președintele rus Vladimir Putin a semnat decrete prin care țara sa recunoaște independența regiunilor ucrainene Donețk și Luhansk, controlate în mare parte de separatiști pro-ruși, deschizând astfel calea spre eventuala lor apărare de către armata rusă împotriva „opresorilor” ucraineni.
R. Moldova, care criticase deja, fără adresă precisă, amenințările la adresa suveranității și integrității Ucrainei, a ridicat cu o notă tonul, într-un tweet al președintei Maia Sandu, care a condamnat pe nume Rusia, acuzând-o că a încălcat legea internațională prin recunoașterea celor două republici autoproclamate din Donbas. Maia Sandu a revenit apoi la aceste critici într-o conferință de presă, marți după-masă.
Șefa statului a repetat, întâi de toate, ideile din tweet-ul de aseară în raport cu recunoașterea anunțată de Rusia: „Ieri seara, comunitatea internațională a asistat la o nouă încălcare gravă a principiilor și normelor dreptului internațional – recunoașterea așa-zisei independențe a teritoriilor separatiste din regiunile Lugansk și Donețk ale Ucrainei,” a spus Maia Sandu și a continuat: „R. Moldova condamnă vehement acțiunile ostile față de Ucraina. Susținem ferm suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei. Vom sprijini toate eforturile internaționale de căutare a soluțiilor pașnice, politice, bazate pe dialog și negocieri,” a mai spus președinta.
Un mesaj similar a avut și Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene de la Chișinău, care într-o luare de poziție din ajun a „condamnat cu fermitate” recunoașterea de către Federația Rusă a „independenței” entităților separatiste din regiunile de est ale Ucrainei. „Această decizie a fost precedată de o campanie de presiune politico-militară asupra Ucrainei și acțiuni de destabilizare în zona de conflict”, se spune într-o declarație a Externelor moldovene.
O reacție ce a lipsit cu desăvârșire la Chișinău a fost cea a opoziției parlamentare. Nici socialiștii, nici comuniștii – ale căror partide constituie un bloc comun în parlamentul de la Chișinău - nu au publicat vreo poziție referitoare la anunțul rusesc de recunoaștere a celor două teritorii, iar la solicitările noastre de comentarii au răspuns cu tăcere.
Nu a existat vreo comunicare pe această temă nici la Tiraspol, pe site-urile instituțiilor ce formează așa-zisa administrație a regiunii (president.gospmr.org, gov-pmr.org și vspmr.org). O referire la subiect am găsit doar într-o știre de pe site-ul novostipmr.com, care plasează recunoiașterea într-un context din care ar rezulta că s-ar fi produs urmare a unei “agravări bruște” a situației din Donbas, generată, la rândul ei, de „o masare fără precedent de trupe ucrainene la graniță și deschiderea focului asupra celor două teritorii”.
Obiectivul nostru este să menținem stabilitatea în țară și calmul cetățenilor noștri
În aceeași conferință de azi de la prânz, Maia Sandu a dat asigurări că autoritățile urmăresc atent situația din Transnistria. „Autoritățile competente urmăresc îndeaproape situația din raioanele de est și din zona de securitate.” Mesajul șefei statului către cetățeni din aceiași conferință de azi a fost că noua criză regională nu va întoarce R. Moldova și autoritățile ei de pe drumul european și că oamenii ar trebui să-și păstreze calmul: „Acum obiectivul nostru este să menținem stabilitatea în țară și calmul cetățenilor noștri. Unii sunt speriați de ceea ce au văzut ieri la unele posturi de televiziune”, a spus Maia Sandu.
Printre acțiunile cu care vor răspunde autoritățile noii crize regionale, Maia Sandu a numit măsurile de protecție a spațiului informațional:
„Solicit instituțiilor statului să monitorizeze atent sursele de știri false, instigare la ură și propaganda, și să ia măsuri”, a spus ea, vorbind și despre pregătiri de eventuale valuri de refugiați din Ucraina: „Suntem pregătiți să sprijinim cetățenii ucraineni, în cazul în care aceștia vor avea nevoie de ajutor”, a mai spus Maia Sandu.