Linkuri accesibilitate

Reacționând la rezoluția PE, președintele belarus anunță închiderea frontierelor vestice


Președintele belarus Alexandr Lukașenka, Minsk, 16 septembrie 2020.

Parlamentul European a adoptat cu mare majoritate de voturi o rezoluție în care îl respinge pe Alexandr Lukașenka drept președintele Belarusului după ce îi va expira în noiembrie actualul mandat, respingând rezultatul alegerilor de luna trecută, pe care opoziția și occidentul le-au considerat incorecte. Documentul fără valoare de lege a fost adoptat la 17 septembrie cu 574 de voturi pentru, 37 împotrivă și 82 de abțineri. În text se cere organizarea grabnică de „alegeri noi, libere și corecte”, cu supraveghere internațională.

Președintele belarus, Alexandr Lukașenka a respins votul din Parlamentul European, declarând la Minsk că nu are nevoie de noi alegeri pentru a fi recunoscut. „Am organizat alegeri în conformitate cu Constituția, cu legile țării și nu avem nevoie de recunoaștere. Alegerile au fost corecte” a spus președintele la o reuniune a organizațiilor de femei.

Totodată a anunțat că a dispus închiderea granițelor cu Polonia și Lituania și întărirea controlului la frontiera cu Ucraina. Lukașenka a susținut că a fost obligat să trimită „jumătate din armată” la frontiera vestică a țării.

Previous Next

Previous Next

XS
SM
MD
LG