Linkuri accesibilitate

Comisia Europeană a criticat schimbarea sistemului electoral în R.Moldova


Reacții și îngrijorare la Bruxelles după adoptarea Legii sistemului electoral mixt.

Comisia Europeană a criticat aspru decizia de joi a autorităților de la Chișinău de a adopta sistemul electoral mixt și a spus că această schimbare contravine direct recentelor recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului (ODIHR), care au avertizat că reforma electorală nu se bucură de consens.

Într-o declarație comună difuzată astăzi, șefa politicii externe și de securitate europene, Federica Mogherini, și comisarului european pentru politica vecinătății și negocieri de extindere, Johannes Hahn spun că Uniunea Europeană va monitoriza implementarea schimbărilor atât din perspectiva acordării ajutorului de 100 de milioane de euro pentru Republica Moldova, cât și în lumina obligațiilor asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere.

„Votul de joi al Parlamentului Republicii Moldova în vederea implementării de schimbări în sistemul electoral al țării contravine direct recentelor recomandări al Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului”, se spune în declarația care survine la scurt timp după ce amendamentele la Codul Electoral adoptate și promulgate joi au fost publicate astăzi în Monitorul Oficial, intrând în vigoare.

„În timp ce este dreptul suveran al statului să-și aleagă un sistem electoral, Uniunea Europeană consideră cu tărie că orice schimbare a sistemului electoral trebuie să întărească democrația, să fie bazată pe un consens larg între forțele politice, să aibă loc în urma unei consultări veritabile a societății civile și a recomandărilor partenerilor internaționali”, mai spun cei doi oficiali.

Declarația contrastează cu o altă reacție europeană, cea a premierului social-democrat român Mihai Tudose, care a declarat astăzi, în timpul unei vizite la Chișinău, că autoritățile moldovene au „schimbat un sistem democratic cu alt sistem democratic”, și-a exprimat încrederea că „instituțiile din Moldova funcționează” și a criticat oponenții reformei electorale pentru ceea ce a numit „distorsionare a realității” în mesajele transmise la Bruxelles.

Federica Mogherini și Johannes Hahn spun, însă, că împărtășesc în continuare punctul de vedere ale Comisiei de la Veneția și ODIHR că schimbările din sistemul electoral moldovean „ridică îngrijorări serioase” privind respectarea democrației „în actualul context politic”.

„Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluțiile din jurul reformei electorale și implementării acesteia. UE a subliniat în mod repetat – cel mai recent în timpul procedurii planificate de Asistență Macrofinanciară - nevoia respectării mecanismelor democratice reale, inclusiv a sistemului parlamentar pluripartit și statului de drept”, se mai spune în declarație.

„Implementarea acestor schimbări va mai fi evaluată în lumina obligațiile asumate de Republica Moldova prin Acordul de Asociere și ca membră a Consiliului Europei”, mai spun în declarația comună Federica Mogherini și Johannes Hahn.

​„Comisia Europeana va analiza legea de trecere la sistemul mixt votată la Chișinău și poate decide suspendarea ajutorului macrofinanciar în integralitatea lui”, a declarat pentru Europa Libera eurodeputatul social-democrat român, Sorin Moisă, autorul raportului Parlamentului European referitor la ajutorul macro-financiar de 100 de milioane de euro, care ar urma sa fie acordat R. Moldova, dacă sunt respectate anumite condiții. Una dintre aceste condiții este așa numita „precondiție de democrație”, care cere, printre altele, respectarea opiniei Comisiei Veneția cu privire la schimbarea sistemului electoral.
Potrivit raportului adoptat la începutul lunii de Parlamentul European, Comisia Europeană a primit mandatul de a analiza, înaintea acordării fiecărei tranșe de bani, a modului în care guvernul de la Chișinău a respectat opinia Comisiei de la Veneția, referitoare la schimbarea sistemului electoral.
Serviciul de Acțiune Externă și Comisia Europeană vor analiza legea de trecere la sistemul de electoral mixt, vor cere explicații Chișinăului, va lua legătura și cu experții Comisiei Veneția, și, doar după o analiză foarte serioasă va decide dacă va acorda ajutorul macro-financiar, a mai declarat declară Sorin Moisă.
Prima tranșă din acest ajutor ar fi urmat să fie acordată în luna decembrie a acestui an.
Previous Next

XS
SM
MD
LG