Linkuri accesibilitate

Reacții internaționale la operațiunea militară americană din Siria (Video)


Aeroportul Shayrat de lîngă orașul Homs, lovit în cursul intervenției americane
Aeroportul Shayrat de lîngă orașul Homs, lovit în cursul intervenției americane

Atacul american a fost salutat de Germania, Marea Britanie, Franța, Italia și Israel și condamnat la Damasc și Teheran.

Unul din avioanele distruse pe aeroportul Shayrat
Unul din avioanele distruse pe aeroportul Shayrat

SIRIA: Biroul de presă al președintelui sirian Bashar al-Assad a condamnat lovirea de către Statele Unite vineri în zori cu zeci de rachete, lansate de pe două nave-portavion, a bazei militare aeriene siriene Shayrat, unde s-ar fi depozitat arme chimice. Operațiunea americană a fost „o acțiune iresponsabilă și mioapă, fără perspective militare sau politice”, a spus președinția de la Damasc, într-o declarație preluată de agenția de stat siriană SANA. Siria susține că loviturile americane au omorât cel puțin 7 oameni.

Iranieni scandînd lozinci anti-americane în cursul rugăciunii de astăzi
Iranieni scandînd lozinci anti-americane în cursul rugăciunii de astăzi

IRAN: Ministrul de externe iranian Mohammad Javad Zarif, a cărui țară este considerată aliatul regimului de la Damasc, a scris vineri pe Twitter că loviturile aeriene americane asupra bazei aeriene siriene s-ar fi bazat pe „acuzații false” legate de armele chimice. Zarif a mai scris că Washingtonul repetă situația din 2003 (când a atacat Irakul invocând pretinsa deținere de către Saddam Hussein a armelor de distrugere în masă).

RUSIA: Președintele rus Vladimir Putin a convocat vineri Consiliul de securitate al țării sale să discute despre viitorul prezenței aviației militare rusești în Siria în urma loviturilor americane asupra unei baze siriene. „Participanții la întâlnire și-au exprimat îngrijorarea profundă față de consecințele inevitabil negative pentru lupta împotriva terorismului global ale acțiunilor (americane) agresive”, se spune într-un comunicat de presă al Kremlinului.

Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al apărării, făcînd o declarație de presă despre lovitura aeriană americană
Generalul Igor Konașenkov, purtătorul de cuvînt al Ministerului rus al apărării, făcînd o declarație de presă despre lovitura aeriană americană

Rusia este principalul aliat al președintelui Bașar al-Assad, pe care îl ajută cu lovituri aeriene în lupta împotriva adversarilor săi interni. La Moscova s-au înregistrat vineri și alte numeroase reacții negative. Spicherul camerei superioare a parlamentului, Valentina Matvienko, a spus că acțiunile americane „au lovit și relațiile ruso-americane”, fiind „un act de pură agresiune”.

Ministerul de externe al Rusiei a anunțat că suspendă un memorandum semnat în 2015 cu Statele Unite, prin care cele două țări se angajau să se informeze reciproc despre operațiunile aeriene din Siria.

Astăzi la Ankara, la un protest în fața ambasadei ruse împotriva utilizării gazului toxic
Astăzi la Ankara, la un protest în fața ambasadei ruse împotriva utilizării gazului toxic

TURCIA: Turcia a salutat acțiunile americane. Ministrul turc de externe, Mevlut Cavusoglu, a spus că regimul Assad „trebuie îndepărtat din Siria cât mai curând”. Demonstranți pro-guvernamentali turci s-au adunat vineri la consulatele Rusiei și Siriei din Turcia ca să condamne atacul chimic pus pe seama Damascului, soldat cu 80 de morți în nordul Siriei.

Rusia califică drept nesăbuite bombardamentele americane în Siria
Așteptați

Nici o sursă media

0:00 0:00:41 0:00

ȚĂRILE ARABE DIN ZONA GOLFULUI. Emiratele Arabe Unite și Bahrain au anunțat că sprijină operațiunile americane din Siria. EAU, unde se află staționați cam 4000 de militari americani, au spus vineri că Statele Unite au „sprijinul lor total”. Mai devreme o declarație similară făcuse Arabia Saudită, principalul rival regional al Iranului (care-l sprijină pe Assad). Tot vineri micul stat insular Bahrain a spus că loviturile americane au fost necesare „pentru oprirea vărsării de sânge în Siria”. Bahrainul găzduiește Flota a Cincea a marinei militare americane.

Angela Merkel în Bundestag
Angela Merkel în Bundestag

GERMANIA: Cancelarul Angela Merkel a spus că atacul american este „de înțeles”, date fiind suferințele prin care trec sirienii, adăugând că loviturile sunt „limitate și precise”.

MAREA BRITANIE: Biroul de presă al premierului Theresa May a spus că acțiunile americane „sunt răspunsul potrivit la atacul barbar cu arme chimice lansat de regimul sirian, având rostul să descurajeze comiterea altor atacuri”.

UE: „Loviturile americane demonstrează voința necesară contracarării atacurilor chimice barbare”, a spus pe Twitter Donald Tusk, președintele Consiliului European. Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a spus că Statele Unite au informat dinainte UE despre intenția de a efectua atacuri aeriene „limitate” în Siria.

Atacul american a mai fost salutat de Franța, Italia și Israel. China a condamnat atacul chimic sirian, fără să comenteze vineri de îndată bombardamentele americane.

  • 16x9 Image

    Mircea Ţicudean

    La Europa Liberă sunt din 1993. Am lucrat mai întâi în secția pentru România, la Programul Internațional, apoi la emisiunea radio pentru R. Moldova, cu o întrerupere de 2-3 ani în care am fost în slujba departamentului de training al Europei Libere, unde am fost și director interimar o perioadă. Începuturile jurnalistice au fost concentrate pe critica literară și actualitate culturală. În prezent, domeniile predilecte sunt progresul social (drepturile minorităților, egalitatea de gen, echitatea socială), prevenirea catastrofei climaterice etc.

XS
SM
MD
LG