Linkuri accesibilitate

Statele Unite au bombardat o bază aeriană siriană ca răspuns la atacul cu arme chimice


Nave de război americane din Marea Mediterană au lansat peste 50 de rachete de croazieră Tomahawk.

Distrugătorul american USS Porter intrînd în Mediterana în martie anul acesta
Distrugătorul american USS Porter intrînd în Mediterana în martie anul acesta

Statele Unite au lansat peste 50 de rachete de croazieră Tomahawk asupra Siriei de pe nave de razboi aflate in Marea Mediterana, intr-un atac masiv, ca raspuns la prezumtivul atac cu arme chimice al regimului de la Damasc, împotriva rebelilor din provincia Idlib. Atacurile americane tintesc obiective militare siriene.

Presedintele Donald Trump a declarat că a ordonat atacul impotriva aeroportului de unde pe 4 aprilie a fost lasat atacul in care se presupune ca au fost folosite arme chimice si care s-a soldat cu 86 de morţi, printre care şi copii.

Trump a declarat că nu este nici o indoiala ca regimul sirian a folosit arme chimice interzise şi a facut un apel pentru susţinerea actiunilor militare americane.

Presedintele Trump a mai spus şi că toate eforturile comunităţii internaţionale de a modifica comportamentul regimului Bashar al-Assad au esuat pină acum.

Inaintea atacului, diplomati ruşi au avertizat Statele Unite impotriva unei astfel de acţiuni „dubioase si tragice” şi că Washingtonul va trebui să îşi asume întreaga responsabilitate pentru „consecintele negative” ale acestei acţiuni.

Anterior, Consiliul de Securitate ONU a aminat votarea unei rezolutii de condamnare a atacului regimului de la Damasc, al presedintelui Bashar-al Assad, asupra unei localitati din nordul Siriei, în care se suspectează ca au fost folosite arme chimice. Atacul din 4 aprilie a ucis peste 86 de oameni. Guvernul de la Damasc a negat orice responsabilitate.

Rezolutia a fost propusa de Statele Unite, Marea Britanie si Franta. Rusia a afirmat că textul ei este „inacceptabil” şi a propus o alta varianta. Cei zece membri alesi ai Consiliului – care este format din reprezentanții a 15 state - au propus o variantă de compromis, apropiata insa de cea occidentală. Pentru a fi votata rezolutia are nevoie de votul a nouă membri din cei 15 ai Consiliului de Securitate ONU, dar oricarei rezolutii i se poate opune veto-ul celor cinci membri permanenti ai Consiliului de Securitate – adica Statele Unite, Rusia,China, Marea Britanie si Franta.

Intr-un mesaj twitter, un diplomat suedez, Carl Skau, a scris că negocierile continua pentru a se ajunge la o rezoluţie care sa condamne in termeni fermi atacul din 4 aprilie şi sa solicite formarea imediată a unei investigţii independente care să îi traga la raspundere pe cei vinovati.

XS
SM
MD
LG