Un articol de opinie a fost publicat fara semnătură în „New York Times”, extrem de critic la adresa presedintelui Trump. Care este reactia Casei Albe? O relatare de la corespondentul Europei Libere la Washington.
Autorul articolului, care nu si-a dezvaluit identitatea sustine ca are o functie importanta la Casa Alba si că ar face parte din ceea ce caracterizează „rezistenta” din interior la presedintia Trump. Presedintele este prezentat ca o primejdie pentru tara, instaurind la Casa Albă un regim paranoic de neincredere si suspiciune.
Surse de la Casa Alba au spus că Trump este extrem de mînios cu privire la articol, banuind ca autorul ar face parte din structurile de securitate nationala sau de la Ministerul Justitiei. Dupa ce a denuntat autorul ca mincinos, presedintele a scris pe tweeter cu majuscule „trădator”, apoi, intr-un alt mesaj, a pus la indoiala faptul ca personajul este real. Apoi a cerut cotidianului de mare tiraj New York Times, dupa ce l-a invinuit pentru publicare sa dezvaluie sursa, invocind securitatea nationala, ceeace contravine dreptului la libera exprimare, înscris in primul amendament la Constitutia americana.
Articolul din New York Times arată că membrii ai cabinetului ar fi luat act de instabilitatea presedintelui si că ar fi existat „soapte inițiale” ca el sa fie dat la o parte, invocindu-se amendamentul 25 la Constitutie, care vizează persoane care nu pot sa-si duca la indeplinire atributiile prezidentiale. Dar – continua autorul – ei au preferat sa evite o criza constitutionala si sa continue sa lucreze in administratie pentru a minimiza efectul nociv.
Surse de la Casa Alba spun ca aparitia articolului a generat o reactie frenetica, consilieri incercind sa desluseasca in limbajul folosit cine ar fi autorul. Istoricul Douglas Brinkley a spus „Este uluitor sa citesti ce spune cineva aflat intr-o pozitie influenta la Casa Alba care sustine că ar existat un grup de rezistență in interior, care incearca sa nu-l lase pe presedinte sa faca ceva irational sau primejdios”.
Senatorul republican Bob Corker a spus „Asta este ceeace ne-am imaginat ca se intimpla din prima zi. De asta cred că noi toti i-am incurajat pe oamenii de calitate din jurul lui să rămînă”.
Presedintele, care era de-acum tensionat si minios pentru ca multi dintre angajatii Casei Albe par să fi fost sursele noii carti a lui Bob Wodword, se pare că ar fi spus dupa articolul din New York Times ca acum mai poate avea incredere doar in copiii lui.
De ambele parti ale spectrului politic exista voci care sustin ca autorul ar trebui sa-si faca cunoscuta identitatea, sa demisioneze si sa spuna ce are de spus. Contra-argumentul este că a ramina in interior este un act patriotic. New York Times a explicat ca publica rar articole nesemnate, dar ca in contextual dat, informatia era de importanta publica si doar anonimatul permitea publicarea.