Linkuri accesibilitate

Recean promite susținerea Moldovei pentru Ucraina „până la victorie” 


Recean și delegația R. Moldova s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și cu premierul Ucrainei, Denis Șmîhal. 
Recean și delegația R. Moldova s-a întâlnit la Kiev cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și cu premierul Ucrainei, Denis Șmîhal. 

În R. Moldova nu există niciun fel de ezitare pentru a ajuta Ucraina, a declarat premierul moldovean, Dorin Recean, la summit-ul „Platforma pentru Crimeea”, aflat la cea de-a III ediție.  

„În R. Moldova nu există niciun fel de ezitare pentru a ajuta Ucraina, pentru că știm că am fi putut fi noi. Știm, pentru că noi am trăit deja experiența operațiunii speciale a Rusiei în Transnistria”, a afirmat Recean în discursul ținut în cadrul summit-ului Platforma Crimeea, un summit internațional convocat de Ucraina pentru a crește presiunea asupra Rusiei în legătură cu anexarea ilegală a peninsulei.

Recean a mai spus că R. Moldova se alătură gradual sancțiunilor europene împotriva Rusiei, oferă căi de transport pentru cerealele ucrainene, găzduiește refugiați și le oferă servicii de educație și medicale.

„Oferim căi pentru exportul grânelor ucrainene către piețele mondiale, în pofida efectelor pe care războiul le are asupra producătorilor noștri agricoli, exportatorilor și economiei. Noi suntem angajați să extindem aceste rute și să servim ca un hub de transport pentru eforturile de reconstrucție ale Ucrainei”, a spus Recean.

Premierul de la Chișinău a mai declarat că R. Moldova sprijină reconstrucția Ucrainei și crearea unui tribunal internațional pentru crimele de război, iar comunitatea internațională ar trebui să asigure Ucraina cu cele necesare pentru a se apăra.

Recean spune că R. Moldova nu va uita sacrificiul făcut de poporul ucrainean pentru „libertatea lor, pentru libertatea noastră”.

Înainte de discursul de la summit, Recean și delegația R. Moldova s-a întâlnit cu președintele ucrainean, Volodimir Zelenski, dar și cu premierul Ucrainei, Denis Șmîhal.

La Kiev, Recean este însoțit de vicepremierul Vladimir Bolea, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare, ministrul Energiei, Victor Parlicov, ministrul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, și secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene, Ruslan Bolbocean.

Oficialii din cele două state aspirante la aderare la Uniunea Europeană au discutat despre eforturile comune de integrare, despre tranzitul mărfurilor ucrainene, tot mai afectat din cauza atacurilor ruse, dar și despre „restaurarea și îmbunătățirea infrastructurii de transport, rutiere și a căilor ferate, de care să beneficieze inclusiv companiile” din R. Moldova, se arată într-un mesaj publicat pe pagina de Facebook a premierului Dorin Recean.

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, i-a mulțumit premierului moldovean Dorin Recean pentru „sprijinul pentru suveranitatea și integritatea teritorială a Ucrainei”. Zelenski vorbește și despre pregătirile pentru „riscurile de iarnă”, despre care cei doi oficial ar fi discutat.

  • 16x9 Image

    Cristina Popușoi

    Fac parte din echipa Europei Libere Moldova din august 2022. Sunt jurnalistă specializată în afaceri europene și politică, licențiată în jurnalism și științe ale comunicării. Înainte de a veni la Europa Liberă, am lucrat la Radio Chișinău și TVR Moldova.

XS
SM
MD
LG